• Roger Ekström arbetar med regionens framtid, både inom fastighetsbranschen och sportens värld. Foto: Kajsa Nilsson
  • Snart är även gatan utanför Spinnrocken klar. Roger Ekström hyr själv en lägenhet i den nybyggda fastigheten. Foto: Kajsa Nilsson

Regionens roligaste jobb

I år firar fastighetsbolaget Lundbergs 70-årsjubileum. Roger Ekström har figurerat inom verksamheten i olika positioner, de senaste tio åren som vice vd och regionchef i Östergötland. Med basketen som språngbräda klättrade han uppåt och har hunnit med att döma proffsbasket och drivit restauranger till att nu landa inom fastighetsbranschen.

Fastighetskarriären började hösten 1999 då Roger Ekström efter många år som restaurangägare inom McDonald's blev erbjuden jobb på Lundbergs i Norrköping. Han började arbeta konsultativt och det utvecklades till en anställning som centrumledare för gallerian Spiralen.

– Min roll var att konceptualisera det moderna Spiralen och vi byggde bland annat glasellipsen mellan Spiralens två byggnader. 2001 tog jag över rollen som informationschef och sedan ett av våra mindre dotterbolag och blev vd för det. Det utvecklade sig till att jag blev ansvarig för vår bostadssida i Norrköping och sedan regionchef och vice vd för tio år sedan, sammanfattar han.

Att han har valt att stanna och växa inom Lundbergs beror mycket på ägarfamiljen och såklart de trivsamma arbetsuppgifterna.

– Jag har regionens roligaste jobb inom vår bransch! Jag trivs med att ha en tydlig och närvarande ägarfamilj. Fredrik Lundberg och hans döttrar är engagerade i det här varje dag och vi skulle kunna fatta även det största beslut genom bara ett samtal. Det är en jättestyrka, framhåller han.

Miljardinvesteringar

Just nu expanderar bolaget i Östergötlands två största orter och Roger Ekström märker en viss skillnad i hur kommunerna bemöter investeringarna. Under de senaste fem åren har Lundbergs investerat 1 miljard kronor i Norrköping och 1,5 miljard kronor i Linköping.

– I Linköping känner vi oss oerhört välkomna av kommunen och branschkollegor, i Norrköping blir vi mer tagna för givet eftersom vi redan är så stora. Jag tycker att det är viktigt att man uppmärksammar och uppmuntrar de lokala långsiktiga entreprenörerna oavsett bransch, säger han bestämt.

Att relationen med kommunen ser så olika ut i Linköping och Norrköping tror inte Roger Ekström beror på vilken politisk färg kommunstyrelserna har. Han menar att det snarare är fråga om att ha rätt människor och att vara tydlig i sitt ledarskap och där tycker han att Linköping hittills har lyckats bättre.

– Jag kan sakna den tydliga och givna ledaren här i stan, någon som prioriterar näringslivsfrågor. Skola, vård och omsorg är jätteviktigt men för att kunna finansiera det krävs företag som blomstrar och mår bra för att kunna generera mer skattepengar till kommunen. Det är enkel matematik.

Passion för Norrköping

Trots viss kritik mot sin egen kommun har Roger Ekström stor passion för Norrköpings utveckling. På senare tid har city fått en stor förändring tack vare Lundbergs arbete. Kvarteret Lyckan bakom gallerian Linden har öppnat ett nytt restaurangstråk på Olai kyrkogata och Roger Ekström tror starkt på fördelar med att klustra företag. I hans arbetsuppgifter ligger bland annat att hitta hyresgäster som passar med varandra. I Spiralens bortersta del har övervåningen länge stått tom i väntan på rätt hyresgäster men lokalen ska snart fyllas med liv.

– Inom kort kommer försäkringskassan och skattemyndigheten att flytta in där, de har många besök varje timme och vill finnas där folket är. Galleriorna blir som små städer i städerna och man vill ha allt mer service tillgänglig. Vad vi ska fylla på med för grannar till Försäkringskassan vet vi inte än, men det måste ju vara någon verksamhet som har glädje av trafiken som uppstår, påpekar han.

Dömde Dream team

Innan han för första gången satte sin fot på Lundbergs kontor hade Roger Ekström en framgångsrik karriär inom idrottens värld.

När man inser att man inte är tillräckligt bra som spelare får man bli tränare och när ingen anställer en som tränare längre får man bli domare, så beskriver Roger Ekström själv sin utveckling inom basketen. 1992 nådde han toppen av domarkarriären med uppdrag i både OS-kval och Europacupfinaler.

– Att få döma ”The Original Dream Team” på hemmaplan i USA var fantastiskt trots att det inte var någon vidare svår match. Det var häftigt att få träffa Michael Jordan, Larry Bird och det gänget. Under mitt sista år som domare hade jag fler nätter utomlands än hemma samtidigt som Marie och jag drev McDonald's och vår son Jimmy var liten. Det funkade inte att vara borta så mycket så jag la av helt enkelt.

Saknar inte

Trots att basketen under lång tid tog upp så mycket av hans tid är det ett avslutat kapitel och så får det förbli.

– Jag saknar det faktiskt inte. Jag skulle inte kunna tänka mig att kajka runt i Sverige och döma matcher i dag. Till slut är det inte hobby längre utan bara ett jobb som alla andra, med skillnaden att man aldrig är hemma på kvällar och helger.

I stället tog ett nytt sportsligt engagemang vid. Klubben som han följt sedan barnsben behövde nya krafter, i slutet av 1990-talet blev Roger Ekström invald i IFK Norrköpings styrelse och satt där i fem år.

Ordförande i IFK

– När klubben åkte ur allsvenskan 2003 fick jag som vice ordförande ta över ordförandeposten. Det var ett tungt år i superettan när vi inte levererade sportsligt. Efter ett år lämnade jag föreningens styrelse men kom tillbaka 2007 som ordförande för Peking Soccer Invest, riskkapitalbolaget som äger IFK:s spelartrupp. Vi lägger oss inte i verksamheten men när de behöver köpa in nya spelare kommer de till oss för finansiering. Det är på Lundbergs mandat som jag är ordförande.

Det kommer naturligt att ta ansvar för andra saker än sina egna affärer på en ort som Norrköping, menar Roger Ekström och hänvisar till bolagets storlek i staden. Sedan ett år tillbaka är han dessutom ledamot i Linköpings HC:s styrelse på uppdrag av arbetsgivaren.

– De här sakerna ger också personlig stimulans. Jag ser IFK:s samtliga matcher, om inte på plats ser jag dem på tv. Förra året var mitt första år i LHC:s styrelse och då ville jag se mycket för att lära mig. Av 60-62 matcher såg jag säkert 50 på plats eller på tv till min hustrus stora glädje. Jag kommer kanske inte hinna 50 matcher i år men jag kommer ändå att följa så många det går, säger han och ler.

Roger Ekström är en riktig vinnarskalle och det har visat sig inom både sportens och näringslivets värld.

– Jag är väldigt nyfiken och ogillar att förlora, särskilt när jag var yngre och idrottade. Jag hoppas att andra skulle beskriva att jag har ett genuint engagemang för det jag arbetar med. Det finns självklart affärer som jag missar och hyresförhandlingar som jag inte lyckas sy ihop men det gäller att lyckas fler gånger än vad man misslyckas, avslutar han ödmjukt.

FAKTA Roger Ekström

Bor: Hus i Arkösund och under den mörka årstidens veckodagar i Lundbergs nyproducerade fastighet Spinnrocken i centrala Norrköping.

Ålder: 53 år.

Familj: Frun Marie som han träffade via Hageby basket. Gemensamma sonen Jimmy 26 år.

Gör: Vice vd på Lundbergs, ordförande för Peking Soccer Invest och styrelseledamot i Linköpings HC.

Bakgrund: Basketcoach, klubbdirektör, domare, restaurangägare och marknadschef.

Citat: I Linköping känner vi oss oerhört välkomna av kommunen och branschkollegor, i Norrköping blir vi mer tagna för givet eftersom vi redan är så stora.