• Hedersmedaljen delades ut i Rådhuset. Foto: Tommu Pettersson

Räddade 300 jobb - nu prisas han

Den ena tog emot hedersmedaljen för att han räddat arbetstillfällen i Norrköping, den andra för sitt engagemang för stadens kulturmiljöer. Anders Lindström och Ann-Charlotte Hertz är årets Honoris Causa-medaljörer.

År 2000 arbetade Anders Lindström på Whirlpool när företaget beslutade att man skulle lägga ner verksamheten i Norrköping. Detta reagerade Anders Lindström starkt på.

– Vi var i själva verket nedlagda i tre-fyra veckor. Jag och några kollegor bestämde oss för att åka till Europakontoret i Milano för att försöka lösa situationen, säger Anders Lindström, dåvarande divisionsekonom på företaget.

Det blev tio resor till Milano och en resa till USA för att försöka övertala cheferna om att tillverkningen och utvecklingen av mikrovågsugnar i Norrköping skulle få vara kvar.

– I USA lyckades vi förhandla fram att alla uppsagda skulle få ett års lön, säger Anders Lindström.

Trots Anders Lindströms ansträngningar fick 500 personer lämna arbetsplatsen. 300 personer lyckades man dock behålla och verksamheten fick vara kvar.

Gjort skillnad

För det rådiga initiativet prisas nu Anders Lindkvist med årets Honoris Causa-medalj.

– Han är ett exempel på en person som genom sitt engagemang åstadkommit stor skillnad för många norrköpingsbor, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

Själv är Anders Lindström förvånad över utnämningen.

– Det var kanske ett ovanligt tilltag och en insats för Norrköping, men jag blev väldigt förvånad när Lars Stjernkvist ringde. Fast, det är såklart jättekul, säger han.

Therese Ekstrand

Therese.ekstrand@norrkopingsmagazinet.se

Faktaruta:

-S:t Olofsmedaljen delas ut varje år till personal som varit anställda 25 år inom kommunen eller till politiker som verkat i mer än 20 år inom kommunen.

- Man utser även en eller flera hedersmottagare av S:t Olofsmedaljen, dessa kallas då Honoris Causa.