• Anna Andersson, hästföretagare i Klockrike, har gått affärsprogrammet Qvinst och rekommenderar det till andra kvinnor i de gröna näringarna. Hästen heter Mysla från Örslösa prästgård och hunden kallas Hoffa. Foto: Leif Larsson

Qvinst gav Anna en vinst

Anna Andersson, Klockrike, deltog i Qvinst, ett program för att främja kvinnors företagande. – Jag har haft stor nytta av kursen och både blivit stärkt mentalt och fått många bra verktyg att använda i företaget, klargör hon.

Sedan 2001 driver Anna Andersson företaget Kulltorps Islandshästar och Ponnyridskola. I verksamheten på hennes gård ingår läger och kurser, hon ger ridlektioner, tränar hästar, förmedlar hästar och föder även upp och säljer hästar. På gården finns omkring 60 hästar.

Hon blev inbjuden att delta i Qvinst, ett affärsutvecklingsprogram som riktar sig till kvinnor som har företag inom de gröna näringarna. Tillväxtverket och Främja Kvinnors Företagande finansierar. Anna var med i höstas i en Qvinst-grupp på 24 kvinnor från mellansverige som träffades tre gånger. Programmet som just nu genomförs för femte gången äger rum på en konferensanläggning i Kungsör. Tvådagarsschemat var späckat.

– Bland annat fick vi analysera både oss själva och våra företag. Titta på vad som var bra i företaget och vad som behövde förändras. Man blev varse om svagheter i företaget och vad man själv var bra på och kunde dela med sig av. Vi var indelade i grupper där olika frågor kom upp. Vi lyssnade på varandra, stämde av olika saker, ställde frågor och och blev varandras mentorer. Det handlade mycket om att inse att det går att påverka vad som händer i framtiden.

Bra föreläsare

Förutom olika typer av grupparbeten, presentationer och analyser så ingick även studiebesök och föreläsare.

– Det var en bra blandning på kursen. Det passade mig, tycker Anna.

Föreläsarna var småföretagare från de gröna näringarna och sådana som skapat något eget. Precis som kursdeltagarna gjort eller var på väg att göra.

– Föreläsarna berättade om både upp- och nergångar. Det var skönt att höra att man inte är ensam om jobbiga perioder, påpekar Anna.

Hon har bara gott att säga om programmet, om ledarna och om de andra deltagarna..

– Jag driver mitt företag ensam och det är tryggt att veta att jag nu är med i ett nätverk där jag kan kontakta andra och få stöd. Alla i gruppen sysslar med olika saker i sina företag och de gav mig både inspiration, energi och nya influenser, påpekar Anna.

Bra för företaget

Kursen gav henne också konkret nytta i företaget.

– Jag fick massor av kunskap om vad som kan göras i företaget. Till exempel hur man kan dela upp det i olika delar, hur året kan läggas upp och planeras så att man får ett längre perspektiv. Många saker som tidigare inte blivit gjorda är nu gjorda.

Även ekonomiskt tror Anna att Qvinst-dagarna ger fördelar, inte minst i framtiden.

– Man fick se över utgiftsposter och var företaget var mest vinstgivande. Det har jag tagit vara på men än är det nog för tidigt att dra några ekonomiska slutsatser. Men över en femårsperiod är jag säker på att det blir ökad omsättning.

Hästföretagaren rekommenderar andra att gå programmet om de kan.

– Jag fick chansen att syna mitt företag på djupet och det var nyttigt, fastslår Anna Andersson som aldrig velat göra något annat än driva eget.

– Jag startade företaget när jag var 22 år och köpte gården när jag var 24. Det var inget konstigt med det, det vara bara så jag ville ha det.