• Här har en tavla blivit helt sönderskjuten av precisionsskyttarna Per, Solveig, Bengt och Sten. Foto: Leif Larsson
  • Sten och Bengt siktar för att med sina precisionsvapen träffa tavlan 25 meter bort. Mikael och Per är åsyna vittnen. Leif Larsson
  • Fem skyttar, Bengt, Per, Sten, Mikael och Solveig, i Norrköpings Pistolklubb, som har inomhusbanor i Himmelstalund där skyttet utövas vintertid. I år fyller klubben 80 år. Leif Larsson

Pricksäkra pistolskyttar

Kulor från vapen som heter Feinwerkbau och Morini flyger iväg och träffar tavlan 25 meter bort. Det är intern tävling hos Norrköpings Pistolklubb. – Det roligaste med skytte är att träffa tian, säger Bengt med ett skratt, en av fem skyttar som skjuter med sina precisionsvapen denna kväll.

Pistolklubben huserar vintertid i en skyttehall med sex banor. Klubben har även banor utomhus i Borgsholm men så här års är det inne som gäller. Sten, Per, Bengt, Solveig och Mikael skjuter den sista av sex omgångar i klubbens inomhusserie i precisionsskytte. Totalt är cirka 40 skyttar med.

– Vi skjuter på 25 meter och varje tävlingsomgång består av sex serier med fem skott i varje. Man har fem minuter på sig för varje serie, berättar Sten.

Avkopplande

Kvintetten förklarar varför det är roligt med skytte.

– Det är total avkoppling, klargör Per.

– Har man haft en tung dag på jobbet och kommer hit så rensar man tankarna och då är det bara korn, sikte och tavla som gäller, inflikar Mikael.

– När man skjuter är man bara där och då. Jag spelar även boule och tycker det är kul att träffa prick, tillägger Sten.

Tidningen får hålla i ett vapen, sikta och trycka av (utan ammunition). Det verkar riktigt svårt att träffa tavlan 25 meter bort.

– Det svåraste med skytte är att göra samma sak hela tiden. Att kunna det skiljer amatörer från proffs, förklarar Mikael.

Serva pistolen

Flera skyttevarianter finns i klubben. Precision är en, den skjuts med C-vapen, kaliber 22 millimeter. Vapen med grövre kaliber kallas B- och A-vapen. En gren är fältskytte där patruller går runt i skog och skjuter på olika mål. Springskytte liknar skidskytte och i sportskytte skjuter man på tavlor som är framme några sekunder och sedan vänds bort. Skyttarna äger sina vapen och det krävs en hel del för att få skaffa och behålla det.

– Nybörjare lånar vapen av en fadder och sedan är det en lång process innan man får ha ett eget vapen. Vapenlicensen måste förnyas var femte år och det krävs bland annat att man skjuter en så kallad guldserie tre gånger på ett år för ett få ett föreningsintyg som är grund för ett godkännande för licens hos polisen, redogör Sten.

Precisionspistolerna kan kosta allt mellan 2 000 och 25 000 kronor beroende på ålder, märke och kvalitet. Vapnen kräver förstås sin tillsyn.

– Man bör serva pistolen en gång per år och då byta rekyldämpare, slagstift och fjäder, påpekar Bengt.

80 år

Rengöra pipan och olja in rörliga delar är andra viktiga skötselåtgärder.

– Speciellt om det är kallt ute är det viktigt att man oljat, annars är det risk för eldavbrott. Det har jag råkat ut för, det är inte roligt, konstaterar Sten.

Pistolklubben med 140 medlemmar fyller 80 år i år, i alla fall så tror man det.

– Det är oklart exakt när klubben grundades men för några år sedan sa vi att det nog var 1937, säger Mikael.

– Än har vi inte diskuterat i styrelsen hur vi ska fira. Men det vore kul att göra något, avrundar Sten, ordförande i klubben.