• Lördagen den 17 december var det premiär för "Valloner - arvet till svenska stålindustrin". Foto: Kajsa Nilsson

Premiär för industriutställning

I lördags var det premiär för Arbetets museums nya utställning "Valloner – arvet till svenska stålindustrin". Skildringar från Sverige och Vallonien går att beskåda genom foton och filmmaterial bland annat.

I dag har nästan en miljon svenskar någon form av ursprung från Vallonien, den sydligaste landsregionen i Belgien. Det är något som har lyfts fram här i Sverige men är inte alls lika allmänt känt i Belgien, det är däremot tvärtom vad det gäller framgångarna med den vallonska metallindustrin i Belgien som inte är lika känd i Sverige.

Nu vill Arbetets museum lyfta fram med den nya utställningen. Vallonien var under den industriella revolutionen och fram till 1908 världens näst största ekonomiska region och kända för sitt sätt att hantera järn och sin tekniska kunskap.

Gemensam industrihistoria

– Vi är naturligtvis stolta att kunna presentera den här utställningen. Den är ju väldigt speciell och jag tror att allmänheten kommer att uppskatta den, säger museets utställningschef Truls Olin.

Genom en konstnärlig, lekfull och utbildningsmässig utställning vill de nu berätta mer om ländernas gemensamma industrihistoria och framgångssagan i kring den. På utställningen kan man se material i form av porträtt och industriella fotografier från både Sverige och Vallonien.

Jobbat i en vecka

Utställningen har producerats av belgarna Olivier Guyaux och Eric Masquelier från Atelier de l’Imagier. Utställningen pågår på Arbetets museum fram till den 14 maj 2017.

– De har varit här och arbetat fram utställningen i en vecka inför premiären och de är också förväntansfulla, säger Truls Olin.