• Malin Rosin tycker att det var roligt att göra film.
  • Erika Sandell trivs bra i sin servicebostad och tycker att det är tryggt. Foto: Kajsa Nilsson
  • Emma Johansson och Helena Broberg arbetar på vård- och omsorgskontoret. Foto: Kajsa Nilsson

Premiär för Bildstudions filmer

För att tillgängliggöra informationen från Norrköpings kommun har den dagliga verksamheten Bildstudion producerat två filmer. Filmerna hade premiär förra veckan med galastämning på Cnema.

De två filmerna ger en inblick i hur det är att bo på service- och gruppbostad och det är tänkt att det ska komma fler informationsfilmer framöver. Malin Rosin har arbetat med filmerna i Bildstudion under det senaste året.

– Det har varit jättekul att få jobba med film och jag har lärt mig massor. Mitt nästa projekt är att producera en egen bilderbok om djur som i första hand riktar sig till personer som har svårt att röra på sig för att se djuren i verkligheten.

Spännande att bli filmad

I filmen har hon och filmteamet följt med till servicebostäder och gruppbostäder för att personer som är i behov av hjälp ska kunna få en bild av hur det är att bo där. 22-åriga Erika Sandell bor i servicebostad sedan ett och ett halvt år och tyckte att det var spännande att bli filmad.

– I filmen berättar jag om hur det är att bo i servicebostad. Jag har en egen lägenhet och så har vi en bas dit alla kan gå för att umgås. När jag behöver får jag hjälp och stöd, det gör att jag känner mig trygg, säger hon.

Lättare att se

Att förmedla information genom film är nytt för vård- och omsorgskontoret och verksamhetschefen Helena Broberg är nöjd med resultatet av de första filmerna.

– Att ta fram rätt information är ett viktigt uppdrag för oss. När det är svårt att ta till sig information genom skrift är film ett bra alternativ, påpekar hon.

Emma Johansson, sakkunnig på vård- och omsorgskontoret, har varit med under produktionen och är berättarröst i filmerna.

– Jag hoppas att vi når ut med informationen till fler nu när vi har levandegjort den genom film, säger hon.

Filmerna finns att titta på online på kommunens hemsida under fliken Stöd och omsorg.