• Se så killar, reggae är ju glad musik. Kalle Baah laddar inför giget den 18 november på Arbis. Foto: Pressbild

Precis som vanligt med Kalle Baah

Den 18 november står ett av landets äldsta och mest rutinerade reggaeband, Kalle Baah, på Arbis anrika scen för ännu ett uppträdande. Allt är som vanligt men ändå inte, i år har man nämligen släppt lite ny musik för första gången på länge.

Kalle Baah bildades redan i slutet av 1970-talet och har sedan dess fortsatt att dansa i baktakt och blivit ett av landets mest välkända band i genren. Trummisen Janne Karlsson berättar här om vad som kommer att hända den 18 november då de återigen spelar i Norrköping.

Ny singel

– Ja, egentligen är allt precis som vanligt och det har inte hänt så mycket förutom då att vi faktiskt släppt en singel, "Under samma himmel", som är den första på mycket lång tid, skrattar Janne Karlsson. Ska man vara petig så är det hela elva år sedan som de gjorde en singel och det är tio år sedan de kom en skiva med dem om man undantar samlingsplattan "30 – en samling".

Lång tid

– Allt tar ju en sådan tid numera av många olika skäl. Men det är klart att vi kommer att släppa en ny platta, vi har en del nya låtar vi jobbar med men när de kommer ut vet jag inte, säger Janne som inte bara är trummis utan en mycket välansedd ljudtekniker som arbetet för och med många i just deras genre men även med andra band som spelar allt ifrån pop till hårdrock. Dock är det reggaen som ligger honom varmast om hjärtat.

Sture gästar och Åke med

– Jo, så är det men jag tycker att intresset för reggae har blivit något svalare nu för tiden. Visst, det finns olika hip hopare som blandar in det i sin musik men det är inte riktigt vad jag kallar reggae. Hur som helst ska det bli jättekul att spela på Arbis där vi aldrig spelat tidigare, kommenterar Janne Karlsson som berättar att man kommer ha en del gäster under den kommande kvällen, bland annat Åke Olofsson från Den Svenska Björnstammen och Sture Allén den yngre från Svenska Akademin. Visst låter väl det som en svängig kväll?