• Thomas Kölnäs, kanslichef, och Caroline Phalén, barn- och ungdomskonsulent, på Östergötlands Fotbollförbund berättar om flera projekt och samarbeten som främjar flick- och damfotboll. Foto: Leif Larsson

Positiva tecken för tjejfotbollen

Fotboll för flickor har det trögt ibland men det kompenseras av många spännande projekt. – Det finns en stor potential för flickfotboll att växa, bedyrar Thomas Kölnäs, kanslichef på Östergötlands Fotbollförbund, ÖFF.

Thomas Kölnäs och Caroline Phalén, barn- och ungdomskonsulent på förbundet, berättar här om nutid och framtid för tjej- och damfotboll. Situationen är blandad. Damlag läggs ned och startas och vad gäller flicklag så finns flera främjande samarbeten, projekt och idéer.

Kombinerade lag

Vanligt sedan några år är att klubbar räddar spelare och lag kvar i sporten genom att gå samman och skapa gemensamma lag, både på pojk-, flick- och damsidan. Kustbollen med fyra klubbar är ett exempel, Hällestad fotboll med fem klubbar ett annat. Linghem och Tallboda samarbetar om damlag som kallas Lingboda.

– Numera är det enklare att skapa kombinerade lag tack vare ett mer flexibelt regelverk. Tidigare skedde det mest på landsbygden men nu även i städerna, säger Caroline.

Locka fler

Sedan några år tillbaka har Linköpings FC ett fadderskapsprojekt för att locka fler tjejer till fotbollen och samma gäller flickfotbollsturneringen i Linköping, Winning Ground. Klubbar och Östergötlands fotbollförund är inblandade i projekt för tjejer som kommer från andra länder, kulturer och religioner där fotboll inte varit något naturligt för dem. I Berga anordnar KFUM Linköping och BK Tinnis eftermiddagsträningar där ÖFF var med vid uppstart och fungerar som bollplank. Även i Norrköping har insatser gjorts för nyanlända tjejer som kanske haft svårt att hitta in i föreningslivet.

– Det är IFK Norrköping dam som tillsammans med fritidsgårdar anordnat fotbollsmatcher. I Hageby ledde det till att flera tjejer hamnade i Hageby IF som då startade ett flicklag. ÖFF är med som en samarbetspartner till IFK och nu hoppas vi kunna skapa en modell för projekt runtom i länet som lockar tjejer som i dag är utanför fotbollen, klargör Thomas.

Stora skillnader

I Östergötland finns det i dag 181 herrlag men bara 48 damlag. Även på spelarfronten skiljer det sig, i fjol fanns 13 854 licensierade spelare på herrsidan, för damer var siffran 4 317. En annan skillnad är att det i fem, sex år stadigt funnits cirka 200 flicklag medan det exempelvis i fjol tillkom 50 nya pojklag.

Den stora skillnaden är dock inte siffermässig utan finns på flera andra plan.

– Tjejer ser ofta annorlunda på framtiden i fotboll, speciellt om den klubb de spelar i inte har ett damlag. De undrar vad som händer när de ska börja spela 11-mannafotboll medan killar hela tiden vet att klubben har ett seniorlag när det är dags att ta det steget, konstaterar Caroline.

Tjejfotbollens potential

En annan skillnad är att tjejer kan ha svårt att ta sig från flickfotboll till seniornivå.

– Det behövs fler underliggande serier där tjejer spelar seniorfotboll. Många slutar i dag för att steget upp till senior är för stort, säger Thomas.

En regeländring inom östgötafotbollen är till hjälp.

– I några år har vi haft dispenser i Flickor 19-serier där man kan ha tre spelare i varje match som är hur gamla som helst, upplyser Caroline Phalén.

Tjejfotbollen har således potential och det finns positiva signaler. Som att allt fler kvinnor är ledare.

– Flickfotboll måste hanteras på annat sätt än pojkfotboll och ta andra vägar för att utvecklas, avrundar Thomas Kölnäs.