• Anette Kindahl leder Stadsmuseums senaste vandring om kvinnor i Norrköpings historia. Foto: Tina Andersson
  • Ett 40-tal nyfikna deltog i vandringen. En av dem var Ruth Nygren. Foto: Tina Andersson
  • Vandringens första stopp var längst ner på Tunnbindaregatan och Folkbladets redaktion där Helene Ugland Andersson arbetade. Foto: Tina Andersson

Populär vandring i kvinnors fotspår

Norrköpings historia är full av starka kvinnor som har hamnat i det dolda. Det har Stadsmuseum tagit fasta på och skapat en ny stadsvandring på temat bortglömda kvinnor. På Internationella kvinnodagen, den 8 mars, var det premiär.

– Vilken dag kunde passa bättre att inleda den här vandringen på, säger Anette Kindahl, intendent på Norrköpings Stadsmuseum.

Det är hon som står bakom museets senaste guidade tur på temat dolda kvinnor.

– Jag har jobbat med Moa Martinsson-vandringarna i många år och har under tiden stött på många av de här kvinnorna som glömts bort, men som har gjort stora avtryck i Norrköpings historia, säger hon.

Ett 40-tal personer hade samlats vid Dansbanan utanför Stadsmuseum för att premiärspatsera i kvinnornas fotspår längs stadens gator. Slask, halka och bitande vindar var inget som hindrade. En kvinnovandrare var Ruth Nygren.

– Jag brukar gå på stadsvandringar, det är ett bra sätt att lära sig om stadens historia. Den här läste jag om för en tid sedan och bestämde mig för att jag ville gå. Jag är intresserad av kvinnor inom textilhistoria, säger hon.

Under den dryga timmen långa vandringen besöks centrala platser i Norrköping som är förknippade med olika kvinnor. Deltagarna får bekanta sig med Ellen Rydelius som skrev Sveriges första guidebok, Ester Ringnér- Lundgren, författare till de populära Lotta- böckerna, Hanna Lindmark, kvinnlig entreprenör som blev miljonärska på att driva hushållsskolor och Helene Ugland Andersson, som på samma internationella kvinnokongress 1910 där idén om en kvinnodag lanserades, propagerade för att även männen skulle ta ansvar för oäkta barn och att de som inte gjorde det skulle jämställas med strejkbrytare.

Med Anette Kindahl i spetsen ger sig deltagarna av i samlad trupp, ned för Tunnbindaregatan och vandringens fösta stopp som är Folkbladets första redaktion. Platsen är central för Helene Ugland Andersson, som även startade Norrköpings första kvinnoförening. Idag finns hennes namn på en av stadens spårvagnar.

– Norrköpings historia är full av modiga, kreativa, duktiga och starka kvinnor. Deras historia är den oskrivna och det är därför vi valt ha den här typen av vandring, säger Anette Kindahl.