• Christoffer Sjögren fråån Städarna Norrköping, Simon Pettersson från Östgöta fastighetsmäklare, initiativtagaren Georgis Touma och kommunalråd Lars Stjernkvist arrangerar andra upplagan av Seniorgalan. Foto: Fanny Miles

Populär seniorgala kör igen

Seniorgalans succé från förra året sporrade arrangörerna till att köra på ytterligare ett år. Den 7 februari är det återigen dags för Norrköpings pensionärer att samlas på Borgen för fika, underhållning och samtal - mängder med samtal.

Ödets nyck fick initiativtagaren Georgis Touma att börja fundera över hur man ska tacka den äldre generationen för allt de byggt upp. Svaret blev seniorgalan som nu går in på sitt andra år.

– Tanken kom när jag renoverade mitt hus. Det hände en massa saker under ett år med huset och min fotoateljé som brann så jag var under stor press. Jag blev trött och började fundera på vem som egentligen kommer att tacka mig när jag blir äldre. Vem tackar för det arv som den äldre generationen efterlämnar? Jag kontaktade kommunen om min idé med en seniorgala och sedan var vi i rullning, berättar Georgis Touma.

Köbildning

Tillsammans med en grupp företag, bland annat Östgöta fastighetsmäklare, Städarna Norrköping och Borgen, har de lyckats arrangera en seniorgala med fritt inträde för alla över 65 år. Alla arbetar ideellt och samarbetar för att kunna leverera en fullfjädrad hyllningsgala.

– Jag gillade verkligen skälen till varför Georgis ville göra det här så självklart var vi med. Jag trodde dock aldrig det skulle få den respons som det fick. Det var väl 1 000 personer som kom förra året och kön utanför var lång. Det är ju jättekul, säger kommunalråd Lars Stjernkvist.

Glad för det lilla

I år har de arbetat vidare med konceptet och arrangörerna räknar med 3 000 gäster under tre sittningar. Det är mycket som står på galans program. Ragnar Dahlberg är dagens konferencier och på scen kommer Lotta Källström och Ronald Engdahl uppträda. Medley kommer för att hålla i ett gympapass och en film om Norrköping kommer att visas.

– De som kommer förväntar sig egentligen väldigt lite. Men det var otroligt uppskattat förra året och många hittade gamla vänner från förr. Det var en fantastisk stämning och det är det vi vill ge, en upplevelse, säger Simon Pettersson från Östgöta fastighetsmäklare.

Respekt för äldre

I arrangörskapet växlar åldrarna och erfarenheten från arbetslivet. Men respekten för pensionen är densamma och de är rörande överens om att det finns ett behov av att uppmärksamma och att uppskatta de som lämnat arbetslivet efter många år av trogen tjänst.

– Man lämnar inte bara sitt arbete utan också knytpunkter som är viktiga, säger Christoffer Sjögren från Städarna Norrköping och Lars Stjernkvist nickar instämmande.

– Det finns en lite konstig syn på äldre. Visdom och erfarenhet värderas inte så högt längre men det är viktigt att påminnas om att äldre har mycket att komma med, säger han. Seniorgalor är inte vanligt men i Norrköping är planen att den ska bestå. Anmälan görs på internet och inträdet är gratis.

Fanny Miles

fanny.miles@norrkopingsmagazinet.se