• Marcus Hadenius med två paintball-vapen. Paintball är mest omtyckt hos äventyrsparken Vildmarkskampen utanför Norrköping som Marcus och hans familj driver. Foto: Leif Larsson
  • Höghöjdsbanan är den mest utmanande aktiviteten på Vildmarkskampen. Foto:Marcus Hadenius
  • Koslaget är en skojig grej där man klär ut sig till ko och spelar boll. Foto:Marcus Hadenius
  • Att hänga kvar på den mekaniska tjuren är inte det lättaste. Foto:Marcus Hadenius

Populär lek och kamp i skogen

För 24 säsongen i rad bjuds det på äventyr, kamp, lek och häftiga fysiska övningar i naturen strax utanför Norrköping. – Paintball är nummer ett, det är det stora dragplåstret, klargör Marcus Hadenius, ägare till Vildmarkskampen på Viltsätra Gård.

När verksamheten startade 1993 var det under namnet Peking Paintball. Sedan dess har både namnet ändrats, i dag heter familjeföretaget Vildmarkskampen Peking Paintball & Crosscart Racing, och aktiviteterna blivit många fler.

– År 1998 drog vi i gång vildmarkskampen, motorbanan startade vi 2005 och höghöjdsbanan öppnade 2007. Hela tiden lägger vi till något nytt och bland annat så försöker vi att ständigt förnya femkampen, förtäljer Marcus.

Till femkampen finns redan en diger meny. Bland annat detta: Paintball, slangbella, stockduellen, sumobrottning (i speciella bulliga dräkter) skybike (cykling uppe i träden), yxkastning, dragkamp, bågskytte, höghöjdsbana, mekanisk tjur och ko-slaget (deltagarna klär ut sig till kor och kampar i blindo med en boll).

Mest utmanande

Besökarna på Vildmarkskampen är i alla åldrar och av bägge könen. På helgerna är det ofta svensexor och möhippor. På vardagar dyker det upp skolklasser, föreningar och företag som vill ha ett event.

– Svensexorna är väldigt många. Möhipporna var färre när vi började men på senare år är också de väldigt många, berättar Marcus.

De som kommer har mycket att välja på. En del är redan nämnt. På motorbanan är det främst fyrhjulingar som deltagarna kör i race mot varandra. Den 140 meter långa höghöjdsbanan har sin tjusning, skräckblandad ibland kan man tänka. Man tar sig fram mellan träd på olika uppspända attiraljer, som hänggungor och en 25 meter lång hängbro.

– Höghöjdsbanan är det mest utmanande här. Den är inte så hög men i alla fall elva meter på slutet. Framför allt är den fysiskt ansträngande och vi har tvingats plocka ner en och annan som inte orkat hela vägen, berättar Marcus.

Fem banor

Paintball är således det mest populära. Deltagarna har vapen som skjuter färg och det gäller att träffa varandra.

– Det finns fem paintball-banor här i skogen men det är främst två av dem som vi använder, upplyser ägaren till äventyrsparken.

Marcus Hadenius märker av en ständigt ökande tillströmning av äventyrslystna. Högsäsong är april-september men även under övriga månader bokar en del, inte minst för att ha en paintball-strid i snö.

– Vi har också en stuga med tolv bäddar som man kan hyra och även ett samarbete om ett paket med ett hotell i Norrköping. Hit kommer folk även från Stockholm, upplyser han.