• Föreställningen är Marika Lagercrantz regidebut på Östgötateatern. Foto: Madeleine Söder
  • Här är en illustration fram-tagen exklusivt för pjäsen "Stark som en räv".

Politisk komedi på Östgötateatern

En av Östgötateaterns större pjäser under året är den politiska komedin "Stark som en räv", skriven av dramatikern Ylva Lööf och regisserad av Marika Lagercrantz. Föreställningen tar ett grepp om den omtalade Macchiarini-affären.

Med premiär under hösten, på Stora teatern i Linköping, belyser den nutida politiska komedin frågan om korruption inom universitetsvärlden. Pjäsen är baserad på två debattartiklar, "Nepotism avgör karriär på Karolinska institutet" och "KI krumbuktar sig", som författaren Ylva Lööf skrivit och publicerat i Dagens Nyheter.

– Pjäsen är Marika Lagercrantz regidebut på Östgötateatern och med denna politiska komedi vill hon med humor belysa korruptionen inom universitetsvärlden och hur skör demokratin i själva verket är, skriver Östgötateatern i ett pressmeddelande.

Stor skandal

Föreställningen rivstartar hemma hos rektorn för Kungliga medicinska institutet där en stor obekväm skandal uppdagas i morgontidningen, en skandal han själv är involverad i. Hans nära och kära, som alla är på plats, väljer att inte stötta honom, utan ifrågasätter istället hans intelligens och påpekar att det faktiskt är lördag, och att alla, precis alla, läser artikeln.

Verkligheten

– Med en vass träffsäkerhet utvecklas historien med en allt tydligare parallell till verklighetens Macchiarini-affär, fortsätter Östgötateatern.

I Linköping spelas pjäsen mellan den 15 september och 21 oktober, för att fortsätta i Norrköping mellan den 11 november och 3 december.