• Se upp för falska asfaltsläggare under sommaren. Foto: Tommy Pettersson

Polisen varnar för oseriösa sten- och asfaltsläggare

Under sommarhalvåret är det vanligt att det kommer oseriösa sten- och asfaltsläggare till Sverige och Östergötland. De åker runt i bostadsområden och erbjuder sina tjänster och då ofta till låga priser. Men att anlita dem kan bli en dyr historia.

– Ofta är arbetet undermåligt och inte sällan försvinner arbetarna om någon betalar i förskott. Arbeten har även påbörjats trots att fastighetsägaren inte har godkänt detta. Drabbade har också vittnat om att hantverkarna har varit påstridiga och hotfulla, säger Jan Staaf, på Östgötapolisen i ett pressmeddelande. De oseriösa asfaltsläggarna som erbjuder sten- och asfaltsjobb saknar många gånger F-skattsedel, vilket gör att arbetet kan bli mycket dyrt för den som anlitar dem. Den som anlitar dessa asfaltsläggare ses av Skatteverket som arbetsgivare och anlitar man företag utan F-skattsedel ökar kostnaden med 30 procent.

– Var försiktig om någon knackar på din dörr. Fråga gärna efter F-skattsedel, men det allra bästa är att kontakta en seriös och etablerad hantverkare om du vill få något utfört och inte bli lurad, menar Jan Staaf.

Hot och bedrägeri

De förekommer även annan typ av brottslighet som kan kopplas till dessa oseriösa hantverkare, som bedrägeri, olaga tvång, misshandel och människohandel.

– I vissa fall har de oseriösa asfaltsläggarna lurat med sig människor som befinner sig på samhällets botten på sina resor. De blir lovade lön, resor och mat men får bo under slavliknande förhållanden, säger Jan Staaf. Dessutom kan lokala företagare utsättas för snedvriden konkurrens. De oseriösa hantverkarna kan erbjuda sina tjänster till betydligt lägre pris, om de inte betalar skatt för sin förtjänst.

Så undviker du oseriösa sten- och asfaltsläggare

Kontrollera alltid via Skatteverket om F-skattsedel finns.

Ta in offerter från olika lokala företag. Genom det lokala företaget finns också möjlighet att göra reklamationer vid felaktigheter.

Undvik kontantbetalning och förskottsbetalning.

Om du misstänker att du blir kontaktad av oseriösa asfaltsläggare så undvik dialog. Säg nej tack och stäng dörren. Ring polisen om du misstänker att du blivit kontaktad av oseriösa asfaltsläggare och att det handlar om brottslig verksamhet.