• Erik Thulin får ett break från de vanliga kontorsgöromålen. Blir det tid över ska han se Iron Maiden. Foto: Fanny Miles

Polisen sätter upp tillfällig station

När det samlas så mycket folk som det gör på Bråvallafestivalen krävs det även att någon håller ordning och reda. Östgötapolisen har jobbat med att sätta upp en organisation sedan i höstas.

Erik Thulin är pressinformatör hos polisen i länet. Han är också ett stort fan av Iron Maiden och det förstår man ganska snart då han hoppas på en paus i arbetet när det legendariska hårdrocksbandet ställer sig på scenen. Men polisen finns främst på plats för att upprätthålla lugn, ordning och se till att festivalen blir så säker som möjligt. Under festivalen kommer det att finnas ett hundratal poliser utav alla de slag.

– Vi kommer att ha utredningsledare, gatulangningsgrupp, ordningspoliser, trafikpoliser och pressinformatörer samt en hel del andra yrkesgrupper, berättar Erik Thulin då vi hörs av för att stämma av läget inför festivalen någon vecka innan man går över i skarpt läget.

Få misshandlar förra året

– Man ska ha i minnet att det kommer en mellanstor svensk stad till Norrköping men allt vad det för med sig. Trots detta så var antalet misshandelsfall relativt få förra året, men det kan ha att göra med att alla är där för att lyssna på musik och ha det kul. Sedan var det en ganska blandad publik även åldersmässigt och det har en lugnande verkan på de som vill bråka. I stort sett var det en bra festival men jag vill höja ett varnande finger för att ta med värdesaker överhuvudtaget. Bara för att man sätter ett lås på tältet så är ju inte dessa i säkert förvar utan tjuven tar bara helt enkelt och skär upp tältduken. Självklart finns det även ficktjuvar i en sådan här stor folksamling. Erik Thulin betonar vikten av samarbete mellan de inblandade i själva festivalen men även landstinget och räddningstjänsten är viktiga i ett arrangemang av den här storleken.

Öppnet 24/7

– Ingen kan göra en sådan här sak ensam men tillsammans går det väldigt bra, avslutar Erik Thulin som tycker att jobba på festival är både uppflytande och något som skapar en bra bild av hur polisen arbetar och uppträder i en sådan här situation. Polisstationen på Bråvalla kommer att vara bemannad dygnet runt så länge festivalen pågår och hit kan du vända dig med frågor eller om du blivit utsatt för någon typ av brott.