• Marcus Alexandersson och AnnChristine Andersson driver köksbutiken Kitchn & Home och har stenkoll på de hetaste trenderna. Foto: Dennis Petersson
  • Handtagslösa luckor är en het köksdetalj. Foto: Kitchn
  • Den lantliga stilen är het, men har nu även fått inslag av mörka färger. Foto: Kitchn
  • Många tar bort matbordet och ersätter det av en mer praktisk köksö. Foto: Kitchn

Personliga kök är hetast just nu

När ett nytt kök står på tapeten är valmöjligheterna oändliga och ibland kan det vara svårt att orientera sig bland alla olika färger, stilar och inredningsdetaljer. Något man kan ta hjälp av är de aktuella trenderna, något som AnnChristine Andersson och Marcus Alexandersson på Kitchn & Home i Linköping har stenkoll på.

– Det finns dels trender som designers förutspår kommer att vara heta nästkommande år, men så finns det även trender som vi ser här i vår butik. Vad säljer vi mest av, vad efterfrågar kunden, och så vidare, säger butiksägarna och fortsätter:

– Det är fortfarande vita kök som efterfrågas mest, medan de kommande trenderna pekar på lite mörkare kök med tydliga inslag av grått, men dessutom träfärger i både ljusa, mörkgråa och bruna nyanser. Förutom grått kommer vi även se svart, svagt gröna, blå och "jordiga" toner. Att blanda material och färger kommer också allt mer, till exempel att lackade luckor i olika nyanser blandas med trä- och stenmaterial på exempelvis bänkskivorna. En stil som verkligen kommit för att stanna är den rustika och lantliga stilen, som också blivit populär med mörkare färger.

Stor erfarenhet

Kitchn & Home ligger vid Västra Svedengatan i Tornby och har ett sortiment som är inriktat på dansk design. I tre och ett halvt år har duon drivit köks- och inredningsbutiken och har, även sedan tidigare, stor erfarenhet inom branschen.

– Trenden påverkar kunden till en viss del, men den starkaste trenden vi ser är ändå att inreda köket personligt. I slutändan väljer man det man själv tycker är snyggt, och vill gärna sätta sin personliga prägel på resultatet. Många väljer att inreda och renovera tidstypiskt efter tiden då bostaden byggdes, och det gäller även köket, säger Marcus.

– Detaljerna är viktiga eftersom det är med dem man kan göra köket personligt. Vi hjälper kunden med stil, färger och materialval och att skapa genomtänkta lösningar med balans mellan design och funktion, fortsätter AnnChristine.

Trendiga kunder

Paret berättar att de allra mest trendmedvetna kunderna bland annat efterfrågar stilar så som retro, industriell och minimalistiska kök med handtagslösa luckor. En mer öppen planlösning är också något som som fortsätter att efterfrågas.

– Köket har blivit ett allt mer socialt rum och en populär samlingsplats. För många är det bostadens viktigaste rum och idag är det väldigt vanligt att ändra planlösningen och ge köket ett betydligt större utrymme i huset, att man till exempel integrerar köket med vardagsrummet, säger AnnChristine.

Enligt butiksägarna är det oerhört vanligt att kunderna väljer att bygga en köksö när det är dags för nytt kök. Det ger serveringsyta, förvaringsutrymmen och blir en plats för umgänge.    

– Vi får ganska ofta frågan om vad som är inne just nu, det brukar vi då visa, erbjuda och samtala med kunden om, men i slutändan väljer kunden oftast utifrån sitt eget tycke och smak. Det handlar om att våga ta till sig trenderna och satsa på något annorlunda, avslutar AnnChristine och Marcus.