• Pernilla Lexhagen i ett av konferensrummen på hennes arbetsplats. Foto: Max Elofsson
  • Intressant fakta är att hon är gift med en tidigare basketspelare, men säger sig ändå vara helt ointresserad av sport. Foto: Max Elofsson
  • Välkomna till Arbetets museum. Pernilla utanför entrén. Foto: Max Elofsson
  • I det sju våningar höga huset blir en del trappgång. Foto: Max Elofsson

Pernillas bästa tid är nu

En driven, kreativ, lösningsorienterad och målinriktad kvinna med passion för jobbet. Det är Pernilla Lexhagen personifierad. Efter att ha flyttat runt i olika städer som barn, testat många olika jobb och rest jorden runt har hon nu hittat det ultimata jobbet på Arbetets museum. Tillsammans med sin man Joe och dottern Maya lever de att ett lugnt familjeliv i huset i Korkek. Lika mycket som hon älskar att arbeta, lika mycket älskar hon att vara hemma med familjen.

Pernilla Lexhagen föddes i Hudiksvall i Hälsingland. Hennes far arbetade som pilot, vilket gjorde att de flyttade runt en del i hennes tidiga år. När Pernilla var 13 år så bosatte de sig i Norrköping. Modern drev Pressbyrån på centralstationen i Norrköping i 25 års tid och av henne har Pernilla fått lära sig vikten av service och goda relationer. Och att alltid passa tiden tillägger hon och skrattar. Att börja jobba tidigt var en självklarhet för Pernilla.

– Mina föräldrar har lärt mig så mycket om kärlek, livet och om arbetsliv och även om de inte alltid varit överens med mig när det gäller mina val i livet har de alltid stöttat mig till 100 procent och det är också hos dem hon alltid haft sitt trygga tillhåll under de år hon varit ute och rest. Jag brukar skoja om att jag valt mina föräldrar med omsorg. För så känns det verkligen, säger hon.

I dag jobbar hon som konferensansvarig på Arbetets museum. Att vara konferensansvarig innebär att administrera bokningar för olika konferenser och skapa event som företag efterfrågar. Just alla de olika typerna av möten är det Pernilla tycker är roligt och intressant, alltså att alltid göra sitt bästa för att möta de olika behoven som finns. Om det är en kick-off kan det behöva ordnas med möte, middagsbokning, någon teambuildande aktivitet och musikunderhållning till exempel. Däremot om det är ett styrelsemöte så brukar det se helt annorlunda ut.

– Kundkontakten är det absolut roligaste. Jag brinner för god service. Vi har väldigt många återkommande kunder hos oss och det är verkligen det bästa kvitto man kan få, säger Pernilla.

Oduglig i köket

Sedan sju år tillbaka lever hon tillsammans med den tidigare elitbasketspelaren Joe McNaull. Han avslutade sin karriär i Norrköping Dolphins för några år sedan och de träffades när Pernilla jobbade som restaurangchef på Stadium Arena. I dag har de varit tillsammans i sju år och gifta i fyra år. Tillsammans med åttaåriga dottern Maya och katterna Sture och Felix och den av katterna ständigt livshotade hamstern Sally bor de i ett radhus i Krokek norr om Norrköping. Pernilla tycker mycket om att renovera hemma och drar gärna igång nya projekt. Senast ut var Mayas rum och dottern fick själv välja nytt golv, ny färg på väggarna och helt nya möbler. Att renovera tycker Pernilla är avkopplande och givande och provar gärna nya inriktningar.

Något som Pernilla verkligen inte gillar är att laga mat.

– Jag är helt oduglig i köket, jag kan inte ens koka ett ägg. Men då har jag turen är Joe är fantastisk i köket och per amerikanska manér älskar han att grilla. Han grillar allt, året om säger Pernilla. Hon berättar att hon ibland hittat Joe ute vid grillen i shorts, täckjacka och grilltång. I december månad. Joe brukar säga att våra roller hemma är väldigt otypiska, han lagar all mat och jag renoverar och snickrar. Men det är därför vi är så bra tillsammans, för att vi kompletterar varandra fullständigt. Joe är den romantiska och jag är den praktiska, säger hon.

Anledningen till den avoga inställningen till matlagning säger hon grundar sig i att det helt enkelt inte finns något intresse från hennes sida. Det har till och med gått så långt att Joe inte ens vill att hon följer med till affären för att handla, det gör honom stressad. Pernilla berättar att hon ett enda mål när hon kommer in i affären och det är att komma ut, så snabbt som möjligt.

Aldrig söndagsångest

Jobbet som konferensansvarig på Arbetets museum började hon för ungefär ett år sedan. Även om hon hade föreställt sig att hon skulle få jobba med kreativa människor så var det ändå inte i närheten av hur kreativt det faktiskt skulle bli. Pernilla berättar om hur hon trivs och påverkas positivt av såväl kollegor som av att vara i en miljö där kreativiteten ständigt flödar.

– Jag känner aldrig någon söndagsångest utan jag snarare längtar efter att få gå till jobbet. Det här är det absolut roligaste och utvecklande jobbet jag har haft, säger Pernilla Lexhagen.

Förutom att jobba som restaurangchef och konferensansvarig har hon även jobbat en del utomlands, bland annat med marknadsföring i Skottland, som stewardess i Barcelona och med restaurangverksamhet i Moskva. Tidigare har hon jobbat som ansvarig för Augustifesten och Nationaldagsfirandet i Norrköping och även drivit eget företag inom klädbranschen.

Industrilandskapets pärla

2017 ser ut att bli ett händelserikt år för Pernilla, både i privatlivet och på jobbet.

Dels så ska hon iväg på en knappt fyra veckors lång resa med familjen i Kalifornien i USA där de ska besöka vänner och familj till Joe. Att över huvud taget göra fler resor är något som Pernilla gärna vill göra mer i livet.

Under året firar även Strykjärnet, Arbetets museums byggnad, 100 år. Pernilla säger att det kommer att märkas ordentligt och att det är något som hon verkligen ser fram emot att få vara med om.

– Jag som älskar hela Industrilandskapet tycker att Arbetets museum är pärlan i området. Jag har drömmar om hur man skulle kunna utveckla det kommersiellt och ser framför allt mig själv vara kvar här säger hon.

 

Pernilla Lexhagen

Ålder: 40

Bor: I Krokek

Familj: Man, dotter och två katter

Intressen: Renovera, resa och jobba

Dold talang: Är händig och kan sjunga