Pensionen stoppar inte Lena

Riksteatern i Östergötlands ordförande Lena Lundman är kvinnan som brinner för teaterlivet. Hon kommer ursprungligen ifrån Vikbolandet utanför Norrköping men har varit yrkesaktiv som lärare och rektor samt även som kommunpolitiker i främst andra kommuner i länet. Här berättar hon om hur en pjäs helst ska vara uppbyggd, kulturfrågor och att återvända till Norrköping.

För tre år sedan gick hon i pension, men det har inte stoppat Lena Lundman från att hålla på med det som hon gillar allra mest, teater. Snarare är det så att den allt mer lediga tiden som kom i och med pensionen har gjort att hon kan leva ut i rollen som ordförande i Riksteatern i Östergötland helt och hållet. Uppdraget som hon engagerar sig i helt ideellt.

– Många bävar för att lämna ett yrkesliv och inte vet vad de då ska styra upp sitt liv på. Men jag har det här och sedan jag gick i pension har det tagit allt mer tid av mitt liv för att det är så himla roligt, säger hon.

Allting började i Boxholms riksteaterförening. Då jobbade hon som lärare i Boxholms kommun. I dag har Lena god insyn i alla tre nivåerna av Riksteatern, kommun- län- och riksnivå. Under nio år satt hon med i Riksteaterns nationella styrelse. Arbetet med teatern tycker hon känns väldigt meningsfullt och roligt att hon i dag har möjlighet att ägna sin tid till det.

Den ultimata teaterföreställningen i Lenas ögon ska innehålla allvar, humor och även kunna förmedla ett budskap. Att man blir berörd på ett eller annat vis.

Startade teater i Boxholm

Hon är uppvuxen i Vikbolandet och har gått i realskola och gymnasium i Norrköping. Efter avslutad lärarexamen gick flyttlasset mot Östergötlands sydligare delar och Boxholm. Hon och hennes man Jan bosatte sig i det lilla samhället Strålsnäs och där var hon med och startade Boxholms riksteaterförening. Då hade hon också rollen som ordförande i kultur- och fritidsnämnden där.

De sista drygt tio åren före sin pensionering arbetade Lena Lundman som rektor på en grund- och särskola i Mjölby.

Om det är någonting i livet som hon kan känna stolthet över så är det att hon var med och startade teaterföreningen i Boxholm 1993. Hon säger att hon tror att det inte hade blivit av annars.

2010 valde de att flytta hem igen men nu in till Norrköpings stad.

– Jag har alltid betraktat Norrköping som min hemstad och jag älskar den verkligen. Det har blivit så himla fint med Industrilandskapet, jag går ofta förbi där. Dessutom är kulturlivet här helt fantastiskt, säger hon.

Går åt mycket tid

Riksteatern är i dag Sveriges tredje nationalscen efter Kungliga Operan och Dramaten. Och visionen för Riksteatern är att de ska kunna erbjuda teater och kulturliv till alla överallt, även om man bor utanför storstäderna. I dag finns Riksteaterföreningar i 12 av länets 13 kommuner med varierande aktivitet.

Förutom ordförandeskapet så är Lena även aktiv i teaterföreningen KariN som är en del av Riksteatern. Den rollen var ingenting hon hade tänkt ägna sig åt, utan frågan kom när de plötsligt saknade en kassör. Hennes tidigare arbete som rektor gjorde ändå att hon kände sig trygg i det uppdraget som hon har än i dag.

Nu när Lena har nått pensionsåldern så har hon mycket ledig tid och det mesta går åt till teaterverksamheten. Men om hon får välja att göra något annat emellanåt så vill hon gärna hinna med att resa mera. Lena och Jan har haft som mål att beta av huvudstäder i Europa och även när de väljer resmål så ligger lite kulturtankar ändå och skvalpar. Londons teaterscen är en favorit. Ett annat härligt minne är ifrån Islands huvudstad Reykjavik, då hon fick komma in i en kyrka och lyssna på en repetition av en orgelkonsert.

– Det var så häftigt att få sitta och lyssna i denna mastodontkyrka och genomsyras av musiken. Det var något utöver det vanliga.

Kan lämna snart

Sommartid gillar hon att åka ut till sommarstället i hemtrakterna Vikbolandet. Där sysslor hon med all diverse odling i form av lök, potatis, morötter, pumpa med mera. Att rensa ogräs, såga ner sly och hålla allmänt i ordning i trädgården älskar Lena. Att se våren komma och den första tussilagon som växer fram tycker hon är fantastiskt.

Även om teater och kulturfrågor är, och alltid har varit, en stor del i hennes liv, så berättar hon att det kanske snart är dags att lämna positionen som ordförande och låta någon annan ta över.

– Snart är nog dags att lämna för jag har varit med rätt länge nu. Det gäller att hitta tillfället då jag känner att jag lämnar över till någon som känns lämplig för rollen, avslutar Lena Lundman.

 

Lena Lundman

Ålder: 68

Familj: Maken Jan och två vuxna söner med familjer

Bor: I Norrköping

Kommer ifrån: Vikbolandet

Intressen: Kultur och litteratur