• Klubbdirektören Patrik Selin tycker att den gångna säsongen har varit väldigt bra genomförd av laget. Foto: Kajsa Nilsson

Patrik Selin sammanfattar säsongen

"Har varit fantastiskt"

För första gången på 26 år gick IFK Norrköping in i Allsvenskan som regerande mästare. Efter det sensationella guldet 2015 med tongivande spelare som lämnade under säsongens gång, blev det inte något andra raka guld, även om de var med i toppstriden.

Tidigt stod det klart IFK Norrköping skulle bli att räkna med i år igen. Med en trupp som var i stort sett den samma som guldåret 2015, gnetade de sig fast i toppen. I slutändan stod det klart att det var Malmö FF som skulle sno tillbaka pokalen och IFK Norrköping slutade (tvåa) efter sista matchen i söndags.

Inför den gångna säsongen så värvades ett fåtal spelare in, såsom Andreas Blomqvist och Sebastian Andersson. Men även föreningens klubbdirektör, Patrik Selin, var ny i sin roll.

– Det har varit roligt att få komma in och bedriva arrangemang kring matcherna. Just nu har jag ambitionen att fortsätta utveckla klubben och fortsätta mitt jobb, säger han.

Många spelare lämnade

Under säsongens gång gjordes desto fler förändringar i spelartruppen. Förstemålvakten David Mitov Nilsson bröt skenbenet i en match mot Falkenberg och spelade inga fler matcher efter det. Därefter togs Kenneth Udjus in som ersättare på ett korttidskontrakt och i juli presenterades österrikiske Michael Langer som ny målvakt. I början av juli såldes lagets skyttekung och landslagsanfallare Emir Kujovic till belgiska Gent och innan säsongen var över hade även Christoffer Nyman också hunnit lämna Norrköping.

Även den isländske backen Arnor Ingvi Traustason lämnade efter EM-uppehållet. Men den kanske mest uppmärksammade pusselbiten som har lämnat laget är tränaren Janne Andersson som har tagit över svenska landslaget.

– I vår värld var det ganska odramatiskt. Janne har gjorde ett jättebra jobb i IFK Norrköping och när det söktes en ny förbundskapten så tror jag att de flesta tänkte att Janne skulle vara aktuell för det uppdraget, säger Patrik Selin.

Ny manager

Ersättare blev Jens Gustafsson som tog över mitt under pågående säsong. Totalt lämnade sju spelare och fem spelare kom in under säsongens gång.

– Det har varit en helt fantastisk säsong med tanke på alla skador och spelarförsäljningar som vi har varit med om. Att hamna topp tre då är en fantastisk bedrift, säger Patrik Selin.

Förut att spela i Allsvenskan har de fått möjlighet att spela internationell fotboll och kvalat till Champions League, vilket har gett dem blodad tand och en vilja att fortsätta med det.

Nu jobbar de för fullt för att säsongen 2017 också ska bli bra.