• Patricia Yacoub har hållit på med karate i 2,5 år och redan är hon på väg in i landslaget. Här visar hon en karatepose medan klubbkamraterna tränar i bakgrunden. Foto: Leif Larsson

Patricia slog in på karatebanan

Hon följde med kusinen på en träning, tyckte det såg roligt ut och i dag är hon nära landslaget. Möt 13-åriga karatetjejen Patricia Yacoub.

För 2,5 år sedan tog det hela fart. Patricia som är en riktig idrottstjej, håller också på med både fotboll och frridrott, hängde på kusinen för att kolla in karate hos klubben Norrköpings Sportkarate.

– Jag tyckte det såg kul ut, provade och fick beröm. De tyckte att jag hade talang och då fortsatte jag, berättar Patricia.

Hon föll för sporten direkt, det var lika roligt som hon trodde på förhand.

– Det är kul träffa nya människor och att träna upp sig. Att tävla är det roligaste och allra roligast är att vinna, att få visa att man är duktig, konstaterar Patricia.

Går oftast bra

Hennes utveckling har varit snabb. Redan efter ett halvår började landslagsfolk få upp ögonen för henne. Patricia har tävlat en hel del, även i stora tävlingar, och oftast går det bra men än finns hinder att överkomma.

– När jag mötte ettan i Sverige åkte jag ut, berättar Patricia.

Men hon förkovrar sig ständigt. Det är träning tre gånger i veckan och lite mer nu inför en stor tävling som avgörs den 11 och 18 oktober i Stockholm.

– Det kommer tävlande från hela Sverige, upplyser Patricia.

Norrköpings Sportkarate är en relativt ny klubb, har bara funnits i tre år. Man har omkring 50 medlemmar och 60 procent är barn.

– Vår inriktning är att man ska tävla men det är inget krav att man ska göra det. Men för att få ett svart bälte så måste man göra det, påpekar tränaren Micha Milovanovic.

Patricia Yacoub är en av dem som gärna tävlar och hon berättar att slag med handen och fällningar är hennes styrka.

– Jag behöver bli bättre på sparkar och bli snabbare. Det är jätteviktigt, säger hon bestämt.

Åtta poäng som bäst

Matcher för ungdomar pågår i två minuter. Under den tiden gäller det att samla så mycket poäng som möjligt. Det ges poäng för olika aktioner som slag, som bara får markera, inte träffa. Ett perfekt slag eller bästa tänkbara spark ger tre poäng.

– Det mesta jag fått i en match var åtta poäng. Då gick det fort, minns Patricia.

Karate kan vara en tuff sport. För ungdomar är det inte tillåtet att träffa varandra med slag eller sparkar, det ger varning, men ibland händer det i alla fall.

– En gång fick jag en hård spark och blev liggande i tio sekunder. Jag var snart okej och ville fortsätta men fick inte, berättar Patricia.

Vad siktar du på inom karate?

– Att komma med i landslaget. Jag vill bli något i karate och att bli bäst i Sverige är mitt mål, säger den talangfulla och lite lagom kaxiga karatetjejen.