• Musikern Christoffer Lennerbrandt spelar live. Foto: Stefan Hedström
  • Maria Pettersson hoppas på jobb. Foto: Stefan Hedström
  • Floristen Karolina Arnell. Foto: Stefan Hedström

Parodiordern delar ut stipendium

Wiknings-Commissionen instiftades 1839 som en parodi på den tidens högtravande och mystiska ordenssällskap. Men, Wiknings-Commissionen är långt ifrån bara en parodi, varje år ger sällskapet stipendier till ungdomar inom gymnasiet och hantverksgesäller.

Sällskapet med drygt 500 herrar hade först en fest som firas under sjusovaredagen den 27 juli, utöver detta och desto viktigare, sköter man utdelandet av stipendier i stadshuset i Linköping.

180 000 kronor

Under förra veckan delade man ut 10 000 kronor var till 18 hårt arbetande individer, tolv studenter och sex hantverkare. Precis som sällskapets motto: Möda först, sedan vila.

– De har arbetat hårt och nu förtjänar de att njuta av frukten. Sedan kommer du självklart fråga mig om vi delat ut stipendier under alla år, och då svarar jag – det vet jag inte, skrattar nuvarande stormästare är Claes-Göran Österlund.

Stipendiater

En av hantverkarna är floristen Karolina Arnell som även fick Greta Fridenfondens stipendium.

– Vet inte varför jag fick det, det kom lite som en chock. Men, jag fick ett bra gesällbrev förstås, säger Karolina Arnell.

Studenten Christoffer Lennerbrandt har gjort ett gott arbete som bland annat pianist under åren på Kulturskolan.

– Det är förstås jätteroligt att få uppskattning för det man gör. Gillar mest att spela pop och R&B, berättar Lennerbrandt.

Maria Pettersson från Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Anders Ljungstedts Gymnasium är i sin yrkesroll kreativ och lösningsfokuserad.

– Förhoppningsvis har jag utmärkt mig på något sätt, ler Maria Pettersson och fortsätter, efter sommaren hoppas jag få något jobb inom restaurangyrket.