• Yvonne Bäckstedt och Iréne Wastesson hälsar välkommen till julbordet på Husby Säteri där även renen (Rudolf?) bjuder in. Foto: Leif Larsson
  • Glögg vid brasan vid ankomst får de gäster som beställer julbordspaket på säteriet. Då ingår också julbord, övernattning och frukost. Foto: Yvonne Bäckstedt
  • Så här vintrigt vill väl alla att det ska se ut när man åker till Husby Säteri för att äta julbord. Foto: Yvonne Bäckstedt

Ovanligt julbord på säteriet

Rökt älghjärta, kronhjortstek och abborre. Julbordet på Husby Säteri har en hel del ovanliga delikatesser.

Säteriet är beläget nära Mogata och drygt en mil från Söderköping. Här finns ett julbord som skiljer sig rejält från många andra. Gästerna får smaka många lokala maträtter och viltet är skjutet på egendomen av ägaren Fredrik Wastesson och hans jägarkollegor.

– Vi har kronhjort, dovhjort, älg, rådjur och vildsvin. På det gör vi stekar, grytor och röker köttet. När min dotter gick i femte klass fick hon smaka på rökt älghjärta och det frågar hon alltid efter nu, förtäljer husfrun Iréne Wastesson, hustru till Fredrik och också hon ägare till säteriet.

Abborre dyker upp

Iréne och evenemangsplaneraren Yvonne Bäckstedt berättar om julbordet. Fågel av olika slag, älgkorv och prinskorv från ett lokalt rökeri finns på menyn. Däremot inte julskinka gjord på vildsvin.

– Vi har pratat om att vi kanske ska skaffa det, säger Iréne.

Fisk är förstås med på faten. Sill och lax i olika varianter och även en ovanlig firre.

– Vi har avtal med lokala fiskare här i skärgården som levererar till oss och i år blir det premiär för abborre. Den fångas här i Slätbaken där vattnet är bräckt, upplyser Yvonne.

Husby säteri har haft olika ägare genom åren och för ett par år sedan blev paret Wastesson de nya innehavarna.

– Vi försöker att hela tiden utveckla julbordet. Vi är nöjda med det men det går alltid att göra saker bättre. Vi skapar nya kontakter med leverantörer, snackar innan om vad vi kan hitta på och gör utvärderingar efteråt, påpekar Iréne.

– Utvecklingen beror mycket på vilka lokala leverantörer vi kan knyta till oss. Vi satsar på lokala varor, inskjuter Yvonne.

Snällt spöke

En idé som både rönt intresse och är populär är julbordspaketet. Gästerna serveras glögg vid ankomsten i slottsmiljön och äter sedan julbord.

– Sedan övernattar de, om de vågar, för det spökar här, säger Yvonne.

Iréne inflikar:

– Som i alla slott. Men spöket här är snällt, bedyrar hon och fortsätter:

– Miljön här gör att folk vill stanna lite längre. Inte bara äta julbord och sedan åka hem i mörkret. Man lägger till några hundralappar och njuter lite extra.

Iréne och Yvonne är stolta över julbordet som de erbjuder. Det är inget överdåd, utan mer sparsmakat.

– Vi har ändå mycket men det är inte som på en Ålandsbåt. Alla rätter är genomtänkta och varje del på julbordet har specialiteter. I köttbullarna är det exempelvis malen kryddpeppar, omvittnar husfrun.

– Vi har inga dignande bord utan satsar på kvalitet. Inget är prefabricerat, inskjuter evenemangsplaneraren.

Hektisk tid

På Husby Säteri jobbar sex personer och ungefär lika många till tas in på timmar, speciellt vid jultid. Huvudnäringen är förstås inte julbord utan konferenser. Även bröllop är en betydande del.

– I år hade vi tolv bröllop och redan är åtta inbokade till nästa år, berättar Yvonne.

Julbordet startade i november och pågår nästan ända fram till julafton. Denna tid är nog den mest hektiska på säteriet, i alla fall den mest krävande för köket och serveringspersonalen. Inte lika mycket för Iréne och Yvonne. De har klarat av den stora förberedelsetiden och har siktet inställt framåt.

– Vi har redan börjat planera för vår och sommar nu, klargör Iréne Wastesson.