• Sofia Malander blir Östgötatrafikens nya vd och börjar sitt nya jobb den 1 december. Foto: Östgötatrafiken

Östgötatrafikens nya vd klar

Nu har Östgötatrafikens styrelse utsett sin nya vd. Det blir Sofia Malander som tar över efter Paul Håkansson som istället blir kommundirektör på Linköpings kommun.

Sofia Malander har varit anställd inom Östgötatrafiken sedan hösten 2015 och har i dagsläget rollen som stabschef. Men i december kommer hon alltså att ta över som vd. Sedan tidigare har hon varit verksam inom Region Östergötland i flera år. Under året 2009 till 2015 var hon Regionens chefsjurist och administrativa chef

Har betytt mycket

– Sofia är en stark och utvecklingsinriktad ledare, hennes goda förmåga att kommunicera och visualisera uppdrag och mål skapar ett stort engagemang hos medarbetarna. Dessa egenskaper, hennes tidigare arbetslivserfarenheter, ett stort samhällsengagemang och ett mycket affärsmässigt förhållningssätt kommer att vara en stor tillgång för Östgötatrafiken, säger Miko Månsson, styrelseordförande.

Det var i somras som beskedet kom att Östgötatrafikens vd Paul Håkansson lämnar sitt uppdrag vid årsskiftet 2016/2017 för att bli ny kommundirektör i Linköping. Nu blir det ännu tidigare än så, nämligen redan vid den 1 december kommer att Sofia Malander och Paul Håkansson att tillträda sina nyatjänster.

– Paul Håkansson har framförallt bidragit till att skapa en otrolig utveckling på tågpendlingssidan, vilket säkerställt många östgötars resande på ett mycket positivt sätt, säger Mats Uddin regiondirektör. Vidare har Paul Håkansson gjort ett framgångsrikt arbete med att bygga upp en stabil organisation vilket gör att jag har goda förhoppningar om att Östgötatrafikens styrelse kommer att finna en lämplig ersättare som får goda förutsättningar att ta vid där Paul Håkansson nu lämnar.