• Teaterchefen Johan Celander visar upp den nya tekniken. Foto: Anna Ek 
  • Konstruktör Conny Sandh pratar om förändringen. Foto: Anna Ek
  • Nya starkare rån. Foto: Anna Ek

Östgötateaterns nya maskineri

Östgötateatern lämnar den tunga 1800-talstekniken bakom sig. Istället har man satt in ett helt motoriserat system.

Det är en stor investering att byta ut Östgötateaterns 1800-talsteknik mot ett modernt motoriserat system, det säger Johan Celander, teaterchef. Den totala kostnaden för att byta ut systemen i Linköping och Norrköping ligger på omkring 30 miljoner kronor.

– Det är pengar vi har investerat, men vi har även fått väldigt fördelaktiga lån ifrån de två kommunerna, säger Johan Celander.

Sparar inte på arbetskraft

Eftersom man har satt in ett motoriskt system kanske man ställer sig frågan om man kommer dra in på arbetskraft. Johan Celander svarar:

– Det har vi inte räknat med. Däremot är jag övertygad om att vi sparar ryggar och det blir mycket mer lättarbetat.

Ny konstruktion

Konstruktören Conny Sandh berättar att den nya konstruktionen är mycket starkare än den gamla. Man har bytt ut råen, som är de rören som finns i taket. De används bland annat till dekorer och liknande.

– Förut fick man bara lasta omkring 200 kilo på ett rå, det räckte inte. Nu har vi gått upp till 350 kilo på ett rå och har dubbla rör så att det ska bli så starkt som möjligt, säger han.

Det nya systemet har kostat mycket pengar, men det är starkare och sparar in på sjukskrivningar och svåra arbetsställningar. Det ger även möjligheter att arbeta på sätt man inte kunnat förut.