• Östgötateaternensemblen är taggade inför årets repertoar. Foto: Tommy Pettersson

Östgötateatern satsar på bredd

Hösten står för dörren och Östgötateatern har ett fullspäckat schema. Spännvidd är vad som präglar årets repertoar då musikal, komedi, drama och nycirkus möts under 2014 och 2015. Teaterchef Johan Celander ser fram emot det kommande teater året. – Vi har mycket på agendan under hösten och våren. Jag ser fram emot allt på spelprogrammet fast på olika sätt, säger han.

Först ut är den svenska klassikern Swedenhielms med Sven Wollter i huvudrollen.

– Det här är en ensemblepjäs med många starka roller. Hedersbegreppet kan man säga genomsyrar pjäsen där det både handlar om att göra rätt för sig men också om hur begränsande det kan vara, säger Johan Celander.

Klassiker från kriget

Näst ut blir folkkära musikalen Sound of music som har premiär i Norrköping i oktober och i Linköping i januari.

– Historien i Sound of music är väldigt aktuell. Det är en kärlekshistoria som utspelar sig mot en fond av växande nationalism, förklarar teaterchefen. Huvudrollen som Maria spelas av Osloiten Anette Amelia Larsen som handplockades för rollen.

Cirkuskonster och eftertanke

Nycirkusföreställningen Tänk om sticker ut något. Det är upp och ner, både fysiskt och mentalt när Mattias Lindström och Magali Bancel, båda från Cirkus Cirkör, möts på scen.

– Denna föreställnings namn refererar till både att tänka nytt och att tänka om, avslöjar Johan Celander.

Skandinavienpremiär i Linköping

The Nether har Skandinavienpremiär i Linköping den 21 november. Pjäsen har vandrat från sin urpremiär i Los Angeles genom Europa för att nu ha landat i Skandinavien och Sverige.

– Det här är nog den föreställning som jag har svårast att beskriva. Det är en laddad historia som berör svåra ämnen om vad som är vision och verklighet på nätet, berättar Celander.

Sist ut är Kungens rosor, en dramatisering av Moa Martinsons roman.

– Det här är ju en riktigt bra historia som dessutom är förankrad i Östergötland, säger Johan Celander. Östgötateatern håller jämna steg. Publiksiffran ligger stadig på nära 100 000 besökare om året. Kommande teaterår lär inte bliva sämre med både komik, kärlek, glädje och sorg. Och så en skvätt akrobatism förstås.