• Hästar som betar och hästar som tävlar. I helgen blir det hästmässa på Mantorpstravet. Foto: Patrik Ekström
  • En spännade galopptävling kommer att avgöra vilket som är det snabbaste kallblodet. Foto: Patrik Ekström
  • Mantorpstravet är platsen för den årligen återkommande hästmässan: Foto: Patrik Ekström

Östgötahäst för andra året

Östgötamässan Häst arrangeras för andra året och på Mantorptravets smått klassiska bana. Men i år blir det även hästkrafter i form av veteranbilar.

Förra året och tillika mässans första år så kom det, i runda tal, 3 500 personer. Något Ann Andersson på Östgötamässan Häst är nöjd med.

– Jo, det är ganska bra med tanke på att det var första året vi gjorde mässan och att vi inte hade vädret med oss. Men Östergötland är ett hästtätt län och det finns ett stort intresse för både hästsport i stort.

Platta hästkrafter

-I år har vi tagit några nya grepp och kanske för att locka hela familjen att följa med till mässan då vi utökat med en utställning av veteranbilar vilket borde locka mannen i familjen. Sedan kommer Mantorptravet att visa V 75 på storbildstv och det är öppet för spel. Men det som är unikt med den här mässan är att vi vänder oss till hästar och hästägare av alla raser. Det blir även en unik kallblodsgalopp där det ingår Fjordhäst, Irish Cob, Shetlandsponny, Nordsvensk, Ardenner och Shirehäst, fortsätter Ann Andersson.

Kallblodigt trav

Själva anläggningen Mantorptravet är förvandlat denna dag då Totohallen blir mässhall och travbanan blir det alltså en kallblodsgalopp. Själva loppet är 400 meter långt och när röken lagt sig kommer man att veta vilken kallblodsras som är bäst på att galoppera. Under själva mässan pågår även en utställning vilken innehåller ett drygt 50-tal utställare och det kommer även att vara ett drygt 20-tal riduppvisningar.

En mässa varje år

– Meningen med mässan är att den ska bli årligen återkommande och vara en samlingsplats och ett forum för människor med ett hästintresse. Många som rider eller har häst är väldigt engagerade och vill ha ett utbyte med andra som delar samma intresse, avslutar Ann Andersson på Östgötamässan Häst. Själva mässan äger rum den 14 september.