• Peter Hunt ser fram emot storpublik på söndag. Foto: Tommy Pettersson

Östgötaderby i Nya Parken

På söndag bänkar sig alla fotbollsälskare i Östergötland i Nya Parken för att se på allsvensk toppfotboll.

IFK Norrköping möter Åtvidaberg FF inför förhoppningsvis fullsatta läktare. Matchen kommer att ingå i raden av klassiska östgötaderbyn som spelats genom historien.

Tiderna förändras

IFK är en av de mest anrik och segerrik klubbarna i svensk fotbollshistoria och ÅFF kommer aldrig att försvinna i svenskarnas idrottshistoria tack vare sin sagolika framgångsperiod under 1970-talet.

Nu är det dags igen och de båda klubbarna är stadigt förankrade i mitten av tabellen men både lagen vill upp några snäpp.

– Vi är ju bara inne på början av vår säsong men så här långt ser det bra ut. Vi har en ambition att stabilisera oss på övre halvan oh komma bland det åtta bästa i serien. Förra året kom vi femma och det var väl över förväntan då, säger IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt och fortsätter.

– Vi hoppas på en fullsatt arena mot Åtvid. Det är ju jättekul att vi har två bra lag i länet idag. Vi har en bra relation med Åtvidaberg men nu på söndag vill vi ju vinna förståss. Det är starkt av en idrottsförening att kunna nå framgångar i en så pass liten kommun med små resurser som ÅFF har. Men å andra sidan har de en stark fotbollstradition att luta sig mot.

Positiv rivalitet

Åtvidaberg tvålade till Djurgården med 5 – 1 senast det begav sig. IFK spelade bra men fick till slut vika ned sig mot starka Elfsborg med 1 – 2. Nu är det tre poäng på spel igen.

– Jag tycker att vi har haft en lite dålig publiktillströmning hitintills trots fin fotboll på den nya arenan. Men det dåliga vädret förra säsongen drog ned publiksnittet rejält. Men på söndag blir det publikfest i bästa söndagsvädret.

Tommy Pettersson

tommy.pettersson@linkopingsposten.se