• Mikaela Cedergren kan det här med bröllopsplanering. Foto: Julia Kimell
  • Den här tårtdekorationen användes på hennes eget bröllop. Foto: Julia Kimell

Östergötlands bröllopskoordinator

Skira slöjor, krispiga rosor och löften om evig kärlek. Det är väl få tillställningar som väcker lika mycket glädje som ett bröllop. Mikaela Cedergren har äran att få planera den största dagen i mångas liv, i egenskap av bröllopskoordinator på egna företaget Brudagenten som verkar i Östergötland och Södermanland för att finnas tillgänglig nära.

Jag är barnsligt förtjust i bröllop, och har bläddrat i bröllopstidningar sedan jag var 18 år bara för att titta. Det är hedrande att få vara med på en så glad och lycklig dag, säger hon.

I Sverige är efterfrågan på bröllopskoordinatorer måttlig, undantaget Stockholm, Göteborg och Kalmar. För Mikaela Cedergren är det först och främst ett stort intresse.

– Jag har hjälpt många vänner och bekanta genom åren och varit både brudtärna och toast madame, och jag kände att jag ville hjälpa flera. Så vid sidan av yrket som domstolshandläggare har jag länge känt att jag ville starta eget, plötsligt föll alla bitar på plats.

Planera i tid

Det var hösten år 2013 som verksamheten som fortfarande är ett extrajobb drog igång på riktigt med första kunden, efter att ha grundats 2012 med hemsida, reklamblad och visitkort upptryckta.

Planering är a och o för ett lyckat bröllop, och det är i huvudsaken det som en bröllopskoordinator gör. När ska man börja planera?

– Så tidigt som möjligt, men åtminstone ett halvår innan. Jag kan hjälpa till med lokal, fotograf och catering med mera. Är bröllopet på sommaren ska man skicka ut inbjudningar ännu tidigare så folk kan boka in sig, speciellt under semestertider. På vintern kan det räcka med 2-3 månaders förvarning.

Mikaela Cedergren skred själv till altaret så sent som förra sommaren. Hur planerar koordinatorn sitt eget bröllop?

– Vi hade som tur var många som vi kunde anförtro uppdrag till. Det flöt på riktigt bra och det blev perfekt. För säkerhets skull skrev jag små lappar till serveringspersonalen, ifall de inte skulle hitta det de sökte efter. Ja, jag har kontrollbehov, skrattar hon.

Smyga undan problem

Inspirationen flödar. Bröllopsmässor är hon en flitig besökare av, minst en gång om året besöker hon sådana, nu senast i Norrköping. Hon köper alla bröllopstidningar som finns, och uppdaterar nya samarbetspartners. Plus att de släktingar och vänner som vet hennes stora intresse inte är sena med att ge nya tips.

– Det finns ju människor av alla typer. Så det viktigaste är att veta hur brudparet vill ha det. Då är det lättare att guida både dem och de andra aktörerna så allt flyter på, mina kunder är mina chefer. Det händer alltid små missöden, och det är väl det som är en koordinators yttersta uppgift: att rätta till sådant så att brudparet aldrig fått veta att det hänt. Vid ett tillfälle var det till exempel ett band som höll på ställa sig i ordning i fel lokal, men det löste sig. Sedan har jag märkt att ju närmare bröllopet man kommer desto mindre bryr man sig om småsaker. De flesta brukar inse att man inte kan lägga energi på minsta grej.

Porslin eller allt?

Önskemålen ser olika ut inför ett uppdrag. En del vill att hon ska göra det som de anser vara mest tidskrävande, andra vill bara ha tips på lokala aktörer eller hyra porslin, och andra vill ha hjälp med allt från lokalbokning och städning till att välja rätt fotograf, mat och dekor. Sedan ordnar hon även förlovningsfester och 10-årsjubileum om någon vill förnya sina löften – något som inte är så vanligt i Sverige.

– Jag har nästan funderat på att bli vigselförrättare så jag kan göra allt på riktigt, ler hon.

Man kan tycka att hennes jobb som bröllopsplanerare skiljer sig rätt rejält från hennes vardagliga jobb på tingsrätten. Om bröllop innebär glädje kan kontrasten vara stor mot handläggarjobbet där hon expedierar brottmålsdomar och till och med skilsmässor.

– Det är ju lite ironiskt. Kanske vill jag kompensera för det jag gör på arbetstid, skrattar hon.

Avslutningsvis tillägger hon att en bröllopskoordinator inte behöver vara lika dyr som i Stockholm eller USA.

– Slutsumman beror förstås på hur mycket hjälp man behöver. Jag har ett timpris och beställaren får alltid läsa igenom och godkänna. Vill man ha hjälp med hela bröllopet kan jag ge ett paketpris med offert över vad som ingår. De som anlitar mig kan alltid ringa och fråga om det dyker upp frågor. Vad ska vi skriva i inbjudningskorten? Vad innebär den här klädkoden? Jag tycker ändå det är brudparet som själva bestämmer, man måste inte följa alla etikettsregler.