• Ulrika Ohlson är informationsdirektör på Region Östergötland. Foto: Tommy Pettersson
  • Mats Johansson ser fram mot Almedalsveckan. Foto: Tommy Pettersson

Östergötland tar plats i Almedalen

I juli intar vår region Visby och Almedalen under den, så kallade, politikerveckan. Man gör det på bred front och med en mängd intressanta seminarium samt en sista punkt där man tar upp östgötskans fördelar.

Under årets Almedalsvecka, den 3 juli till den 10:e, så tar Östergötland upp kampen utrymmet och publiken. Mellan den 3 juli och den 6 i samma månad, så bjuder Regionen in till en mängd intressanta programpunkter och hela tisdagen den 5 juli är vikt för flyget under temat Aerospace Almedalen. Socialdemokraten Mats Johansson är ordförande i regionstyrelsen och därmed den högst ansvarige politikern i regionala frågor.

Johansson i panelen

– Jag tycker att man har fått ihop ett mycket spännande och bra seminarieprogram som mycket väl konkurerar med vad alla andra gör. Vi har en väldigt bra sjukvård som vi ska vara stolta över och under tisdagens seminarium med namnet "Ett långt och frisk liv – men inte för alla. Hur minskar vi klyftorna?" där jag själv är med i panelen så pratar vi sjukvård och framtid. Kostnaden för regionens satsning på 1, 6 miljoner kronor. En ytterst moderat summa kan man tycka men Ulrika Ohlson, kommunikationsdirektör på regionen menar att man har försökt att vara så kostnadseffektiva som möjligt men utan att tumma på kvalitén. Vid de bjudningar och mingel som blir det alkoholfritt som dryck.

Bra program

– Med ett bra program och intressanta seminarium så kommer vi locka publik till oss, menar Ulrika Ohlson vidare och hon berättar även att de kommer att jobba extremt mycket med sociala medier inför, under och även efter att man haft sina olika programpunkter. Det blir svaret på min fråga hur Östergötland ska synas bland alla tusentalsprogrampunkter. Hela Almedalen är som ett jättelikt smörgåsbord med alla upptänkliga typer av program både högt och lågt.

Fru Storch från Mjölby

– Vi frågade även runt lite om vad folk förknippade med Östergötland och då kom det här med dialekten upp. Vem minns inte Herr och Fru Storch från Mjölby i första filmen om "Sällskapsresan", Tage Danielsson lite smått sävliga framtoning och Linköpingssonen Anders "Ankan" Johansson. Tre värdiga representanter för den östgötska dialekten.

– Vi har bjudit i artisten Niklas Strömstedt som är mycket duktig på det här med att härma olika dialekter i onsdagens sista programpunkt, avslutar Ulrika Ohlson och Mats Johansson anmäler sitt intresse direkt.

Detta är Almedalsveckan:

Ursprunget till Almedalsveckan är de tal som Olof Palme under flera somrar höll i parken Almedalen i Visby. Traditionen har sitt ursprung i ett improviserat möte som den dåvarande utbildningsministern och partiledarpretendenten hade i parken den 25 juli 1968 tillsammans med Krister Wickman, Palme talade då från ett lastbilsflak vid Kruttornet intill Almedalen. Almedalsveckan blev kring år 2000 banbrytande även internationellt genom sin blandning av partiledartal av samtliga partiledare i riksdagen och ett mycket stort utbud av seminarier arrangerade av intresseorganisationer. De senaste åren har kopior skapats i flera andra länder. Tidigare genomfördes Almedalsveckan under den första hela veckan i juli, men från och med år 2009 är den flyttad till vecka 27. De senaste åren har intresseorganisationer och företag tagit alltmer plats som arrangörer av seminarier och andra aktiviteter under veckan.