• Vi behöver analysera, samla krafter och ta nya tag,säger Folkert Koopmans. Foto: Tommy Pettersson

Osäkert om det blir någon mer Bråvallafestival

45 162 biljetter såldes

Bråvalla Festivals ägare och grundare Folkert Koopmans svarade under helgen på de frågor som ställdes efter beskedet om att FKP Scorpio tar en så kallad Bråvallapaus nästa år.

 

– Festivaler ska handla om musik, gemenskap och kärlek. Vi vill tacka för det stöd vi fått från våra besökare, artister och vänner idag. Idag är vi ledsna, men också otroligt tacksamma och glada över att få göra en sista fantastisk festivaldag tillsammans, säger Folkert Koopmans (bilden).

Motiven bakom pausen?

Det spekulerades i media om att det skulle finnas ekonomiska motiv bakom beslutet att inte arrangera Bråvalla 2018. I år såldes 45 162 biljetter vilket kan jämföras med Förra årets siffror då man hade strax över 50 000 besökare.

– Överlag har Bråvalla varit vinstdrivande. Vi förlorade väldigt mycket pengar på Hultsfredsfestivalen, och vi har tjänat pengar på andra festivaler och konserter. Detta är en bransch för de som håller ut, och du måste arbeta långsiktigt för att bygga någonting. Vi har haft och har fortfarande en långsiktig strategi med Bråvalla. Självklart är det inte bra ekonomiskt sett att driva en festival som associeras så starkt med våld eller otrygghet. Men att påstå att vi använder våldsbrott som svepskäl för att inte göra den ett år är märklig och cynisk spekulation.

När togs beslutet?

– Vi började fundera på detta redan förra året efter de brott som anmäldes då, hos oss och på andra festivaler i både Sverige och i resten av världen. Mina kollegor på FKP Scorpio Sverige sliter och jobbar väldigt hårt för att skapa något fantastiskt och efter förra årets festival var både de och jag förkrossade. Förlorar vi passionen och glädjen så kan vi inte skapa det vi vill. När jag vaknade i morse och hörde att fler brott anmälts kände jag instinktivt att det här var ett beslut jag behövde fatta. Vi måste ta ställning.

– Den negativa uppmärksamhet som Bråvalla fick under förra året och att det slutade handla om musik och handlade nästan enbart om brott och våld kan ha lett till att vi fick färre besökare i år.

Långsiktigt projekt

FKP Scorpio har tillsammans med kommunen, Polisen, Länsstyrelse, Svensk Live samt RFSU haft ett långsiktigt projekt för att förebygga sexuella ofredanden och trakasserier. Detta förebyggande arbete plus den närvaro man haft från organisationers sida under festivalen har betytt mycket för säkerheten.

– Det har varit och är vår största och viktigaste uppgift. Vi har långsiktiga samarbeten med Polisen, myndigheterna och med flera frivilligorganisationer.Vi har ändrat om festivalområdets utformning för att få bra publikflöden och bygga bort mörka hörn. Vi har byggt tio servicetorn som sprider ljus över festivalområdet och campingen och de är bemannade med personal som kan hjälpa till om något hänt. Poliser och säkerhetspersonal patrullerar över hela festivalen och i publikhaven. Vi har ett nära samarbete med polis och andra myndigheter som har sagt att de hittills är väldigt nöjda med festivalen.

Hur stor är sannolikheten att Bråvalla kommer tillbaka?

– Vi har fortfarande långsiktiga planer för Bråvalla men just nu vet vi inte när eller i vilken form vi gör festivalen nästa gång. Men vi behöver analysera, samla krafter och ta nya tag, avslutar Folkert Koopmans.