• Karin Veres och SON drar ut på turné. Foto: Kajsa Nilsson

Orkester på symfonisk Europaturné

Mahler, Bruckner, Mendelssohn och Beethoven - det är vad Norrköpings Symfoniorkester kommer att bjuda på när de visar upp sig under en Europaturné i slutet av april. Fyra konserter kommer att ges på klassisk mark i Slovenien och Österrike. – Vi är mycket stolta och glada över erbjudandet att få åka på den här turnén, säger SONs konstnärliga ledare och verksamhetschef Karin Veres i ett pressmeddelande.

De 85 musikerna i Norrköpings symfoniorkester åker ut i Europa för att visa upp sig och det med ett omfattande konsertprogram, med musik av Mahler, Bruckner, Mendelssohn och Beethoven. Sammanlagt fyra konserter kommer att genomföras i Slovenska Maribor och i städerna Salzburg och Villach i Österrike. Inbjudan till turnén kom i januari och ryms i den pågående konsertsäsongen på hemmaplan.

– Det känns näst intill unikt att lyckas med att planera in en utlandsturné mitt under pågående säsong. Det är väldigt roligt att kunna gripa tag i det här tillfället, säger Karin Veres.

Turnén är arrangerad av österrikiska Artists Management Zeissner. Dirigent är österrikaren Florian Krumpöck som vid sidan av sin framgångsrika karriär som dirigent, också är en hyllad pianist som regelbundet ger konserter i Europas mest prestigefyllda konserthus. Sedan debuten som dirigent 2006 har han arbetat med många av de mest framstående orkestrarna i Europa, USA och Skandinavien. Detta är hans första samarbete med Norrköpings Symfoniorkester.

Ny turné

Norrköpings symfoniorkester har redan nu ytterligare en Europaturné inplanerad under försommaren 2018, med en inplanerad konsert i bland annat Musikverein i Wien. Turnén är en del av "The Allan Pettersson Project" och genomförs tillsammans med dirigenten Christian Lindberg.

– Då får vi äntligen framföra Allan Petterssons musik på viktiga spelplatser runtom i Europa. Att vi har en betydelsefull turné som väntar nästa sommar gör det extra värdefullt för oss att redan nu få visa upp oss i Österrike för att etablera kontakter och få omnämnanden i internationell media, säger Karin Veres.

 

Turnéprogrammet i april 2017

Måndag 24 april

National Theater, Maribor Slovenien

Mahler Symfoni nr 1

Mendelssohn Violinkonsert, solist Emmanuel Tjeknavorian

Tisdag 25 april

Kongress Zentrum, Villach, Österrike

Mahler Symfoni nr 1

Mendelssohn Dubbelkonsert för piano, solister Piano Duo Silver-Garburg

Onsdag 26 april

Grosses Festspielhaus, Salzburg, Österrike

Mahler Symfoni nr 1

Mendelssohn Dubbelkonsert för piano, solister Piano Duo Silver-Garburg

Torsdag 27 april

Grosses Festspielhaus, Salzburg, Österrike

Bruckner Symfoni nr 4 Beethoven Violinkonsert, solist Christine Maria Höller