• Ultralöparen Frida Södermark satsar på författarskap. Foto: Fanny Miles
  • I boken Orka! delar Frida Södermark med sig av tips och trix inför löpsäsongen. Foto: Fanny Miles

Orka dig ut i spåret

Ultralöparen Frida Södermark delar med sig av sin energi i bokform. Nya boken Orka – träning och äventyr i vardagen hade sin releasefest i förra veckan. – Det är en liten handbok och självhjälpsbok för att få igång sig själv och hitta energi, säger Frida Södermark inför boksläppet.

I tio år har Frida Södermark haft löpning som central träningsform. Det hela började när hon tillsammans med sina arbetskamrater skulle springa höstmilen.

– Jag fastnade direkt. Fyra år senare kunde jag kalla mig elitlöpare och efter ytterligare två år var jag ultralöpare, berättar hon.

25 mil i veckan

I dag är hon med i landslaget och springer minst två gånger om dagen, eller 15-25 mil i veckan.

– Jag låter inte träningen gå före andra viktiga saker i livet så därför springer jag ofta dit jag ska. Om jag ska hålla en föreläsning i Linköping springer jag dit till exempel. Det är ett bra sätt att tänka. Spring dit du ska helt enkelt, säger hon.

4,2 mil mellan Norrköping och Linköping är ingen konst för Frida Södermark som har sprungit genom Kenya, i Kina och mellan Budapest och Wien bland annat. Värst, berättar hon, var när hon skulle springa så långt hon hann under 24 timmar.

– Det var det jobbigaste jag gjort i springväg. Jag hann 21,4 mil, säger löparen.

Tips och trix

Löparäventyren det senaste decenniet skulle egentligen resulterat i en annan bok där Frida skulle ha samlat sina resor. Ödet ville annat och genom en förläggare fick hon möjlighet att skapa en tips och trix-bok för nyblivna, nyfikna och vana löpare.

– Det är ingen löparhandbok utan mer en bok med tips om hur man hittar tiden att sätta upp mål samt hur man motiverar sig. Boken ska vara en handbok där jag delar med mig av min filosofi. Jag hoppas att den kan inspirera folk, berättar hon.

Balans för livet

Frida menar att bokens innehåll kan appliceras på livet generellt. Att den handlar om jämvikt. Även om trycksvärtan knappt hunnit torka har Frida huvudet fullt av fler bokidéer.

– Jag gillar att uttrycka mig i ord och har så gjort i min blogg i flera år. Vissa menar att det krävs två böcker för att kunna kalla sig för författare så det får väl bli en till, skrattar hon.

Orka – träning och äventyr i vardagen går att köpa bland annat via Frida Södermarks hemsida Löparäventyret.

Ultralöpning

Ultradistans, som även kallas ultramaraton, är en löpgren med distanser som är längre än den traditionella maratondistansen 42 195 meter. Det arrangeras ultradistanslopp i princip alla länder.