• Janne Andersson lyfter SM-bucklan. Foto: Wladimir Loyola
  • Uppvärmning på scen med Lalles Bodega innan hjältarna anlänt. Foto: Wladimir Loyola
  • Kommunalrådet Reidar Svedahl höll ett bejublat tacktal under IFK Norrköpings guldfirande på Tyska torget. Foto: Tommy Pettersson
  • Tusentals personer hade sökt sig till Rådhuset och Tyska torget. Foto: Wladimir Loyola
  • Supportrar började åka runt och tuta redan på lördagseftermiddagen. Foto: Tommy Pettersson

Ordningen återställd

– Utlånade SM-bucklan tillbaka igen

Det är väl få människor i Sverige som undgått att höra och se medias bevakning av IFK Norrköpings överraskande vinst i årets allsvenska. Många, inte enbart fotbollsnördar, följde den spännande kampen om guldet som inte avgjordes förrän man kommit fram till det så kallade målsnöret.
Även inbitna Åtvidabergssupporters i Linköping gladdes åt IFK Norrköpings titel trots att ÅFF, tillfälligtvis, åkte ur allsvenskan. Kampen om guldet handlade mycket om IFK Göteborg, AIK, Elfsborg och i tidigare skede Malmö FF. Att Norrköping skulle vara aktuella för att bli svenska mästare var det ingen ”expert” som trodde på på allvar. Inte ens i näst sista omgången var det någon större tro på kamraterna från Peking.

Arbetarstäder och fotboll


I den sista omgången var tre städer inblandade. Göteborg och Malmö, i rollen av en eventuell kungamakare, samt Norrköping. Tre traditionella arbetarstäder med en historisk guldtyngd som inte går att väga eller mäta. Göteborg och Malmö blev de stora förlorarna och den svenska fotbollen den stora vinnaren när kampen var över. Ett lag från undre halvan förra säsongen gick hela vägen som om det vore skrivit i det gamla Rekordmagasinet. Nu blev Norrköping efter 26 års väntan svenska mästare igen, för trettonde gången och parkerar sig därmed på fjärde plats i maratontabellen. När dessutom en Norrköpingsspelare vann skytteligan, Emir Kujovic, var lyckan gjord för supportrarna. Men den som ska hyllas allra mest är manager/tränare Janne Andersson som byggt något stort de senaste åren efter sejouren i superettan. Oavsett om en del spelare kanske lockas till utlandets feta proffsliv finns Janne kvar.

Man och kvinna ur huse


Norrköpings kommun ställde till med ett hejdundrande guldfirande vid Tyska torget i lördagskväll som naturligtvis drog massor med folk. Inledningstalaren Reidar Svedahl drog ned applåder men jublet var som störst när hjältarna knallade upp för Rådhustrappen med SM-bucklan i famnen.