• Emmi Roosling, en av 23 elever som bidragit till utställningen. Foto: Kajsa Nilsson
  • Rebecca Fexbys tolkning av etnicitet. Foto: Arbetets museum
  • Fredrik Bengtsson. Foto: Arbetets museum

Olika syn på etnicitet

En utställning med etnicitetsperspektiv har blivit slutprodukt i ett nytt samarbete mellan Arbetets museum och Gamleby folkhögskolas yrkeshögskoleutbildning Fotograf för reklam och magasin. Fotoutställningen tar upp begreppet etnicitet utifrån elevernas egna tolkningar.

22-åriga eleven Emmi Roosling kommer från Öland och var helt inställd på att läsa på Gamleby folkhögskola.

– På tredje försöket kom jag in på utbildningen. Jag vill arbeta inom modebranschen, gärna med konceptuellt fotografi, säger hon.

Rättas in i ledet

Hennes bidrag till utställningen är två fotografier som tar upp etnicitet genom ett långt led av uniformsklädda personer, och ett kontrasterade fotografi av två dansande, nakna män, den ena gestaltad genom en skyltdocka.

– Min tanke är att vi alltid rättas in i led och att det är svårt att bryta sig ut. Hur man än gör trycks man tillbaka in i ledet.

Vad som definierar

Eleverna har inte läst några särskilda kurser i ämnet etnicitet, men det har förts många diskussioner kring identitet.

– Vi har funderat mycket på normer och vad som definierar oss som människor. Genom det fotografiska uttrycket har vi gjort bilder av sådant som kan vara svårt att uttrycka med ord. Vi har valt att lämna mycket till besökarnas personliga tolkning just för att få igång en diskussion om vad begreppet kan innebära, säger Kiia Valavaara, pressansvarig student.

Utställningen består av 28 fotografier av 23 elever i årskurs ett av utbildningen och kommer att hänga kvar till och med den 8 juni.