• Card sharing gör det möjligt att ta emot betal-TV utan att betala till TV-bolagen. Foto: Tommy Pettersson

Olagligt nätverk i Norrköping

I veckan gjorde polisen ett tillslag mot ett omfattande piratnätverk i Norrköping.

Efter tillslagen på flera ställen i Norrköping med omnejd blev flera personer under den senaste tiden frihetsberövade på grund av misstankar om olovlig hantering av avkodningsutrustning, så kallad "card sharing". Card sharing gör det möjligt att ta emot betal-TV utan att betala till TV-bolagen.

Centrum i Norrköping

Nätverkets centrum har legat i Norrköping och i nuläget är 17 personer i bland annat Norrköping och Finspång misstänkta för att tillsammans ha drivit ett nätverk, som olovligen har spridit flera TV-bolags utbud till en privat kundkrets. Förundersökningen leds av kammaråklagare Anna Ginner vid Internationella åklagarkammaren Stockholm.

- Under en större insats i veckan så har flertalet av de misstänkta hörts av polisen. 12 personer har suttit anhållna men samtliga misstänkta är nu försatta på fri fot, säger förundersökningsledare, kammaråklagare Anna Ginner.

Rikskrim inblandade

Tillslaget har genomförts av polisens Nationella operativa avdelning, före detta Rikskrim, i samarbete med polisen i Norrköping och Linköping.

– Det har varit frågan om en mycket omfattande insats, och den har genomförts med gott resultat tack vare polisens välplanerade och effektiva arbete, säger Anna Ginner.

Straffet för olovlig hantering av avkodningsutrustning är böter eller fängelse upp till två år. Till detta kommer ofta höga skadestånd. Sedan den 1 augusti 2014 är det även straffbart att vara kund i ett piratnätverk, men i den aktuella utredningen har inga kunder ännu delgivits misstanke.