• Erik Gardberg på Löts gårdsmejeri är mycket nöjd med sin medverkan i programmet Sveriges skönaste gårdar, och ska nu utöka ostsortimentet ytterligare. Foto: Julia Kimell
  • Gårdens getter är ett utflyktsmål bara i sig. Tack vare dem blir getosten så god. Foto: Tommy Pettersson

Ökad produktion efter succén i tv-rutan

Erik Gardberg på Löts gårdsmejeri kunde vi se i årets upplaga av TV4:s nysatsning Sveriges skönaste gårdar, som gick ut på att ta fram en ny produkt baserad på gårdens råvaror. Inför programmet hoppades han att hans medverkan skulle bidra till ett megalyft för Östgötamat. Så hur gick det?

– Det var verkligen jätteroligt att se resultatet på teve. Jag tycker att vi fick utlopp för allt vi står för! Det känns som om vi har vunnit, utbrister Erik glatt.

Reaktionerna de fått från allmänheten har varit enbart positiva. Han och sambon Björn Kvist tycker båda det var en positiv upplevelse, och ser med spänning på framtiden och allt vad den nya publiciteten kan leda till.

– Visst har vi fått lite mer press på oss nu. Vi har stor efterfrågan på våra produkter både i Östergötland och utanför, och målet är att åtminstone täcka Östergötlands behov.

Juryn hade en poäng

Om Sankt Annas eldost, marinerad i amaronevin, tyckte juryn att den har potential på marknaden, och den är verkligen en riktig storsäljare.

– Eftersom produkterna i programmet bara fick komma från gården så fick vi inte tävla med den, utan bara med den naturella varianten av osten.

Allting tillverkas på gården på ett traditionellt vis utan tillsatser, och så kommer man även att göra i framtiden trots ökad produktion. Löts gårdsmejeri samarbetar sedan två-tre år med två gårdar för att täcka mjölkbehoven. Just nu är de i nyuppbyggnadsfas.

– Vi vill satsa på att göra kvalitén bättre och utöka vårt sortiment bland annat genom att ta tillvara vasslen. Vi tänker koka mesost av den!

Tävlingen i tv-rutan var ett nära samarbete med östgötska krögare som har varit med under hela processen. Det lokala greppet har gått hem hos kunderna som engagerar sig i utvecklingen.

– Kunderna på Bondens egna marknad frågar varje vecka om det är något nytt på gång, och ja, det har vi! Två ädelostar. Östgöta ädel heter den ena, och den andra avslöjar vi namnet på i slutet av september.

Tar glatt emot besök

Gården är fortfarande öppen för barnfamiljer som vill titta på getter och andra intresserade. Man erbjuder fortsättningsvis ostprovning både på gården och på Hagdahls kök vid Östergötlands museum.

– Det är alltid lika roligt, man blir så uppladdad varje gång!

På Facebook-sidan kan man kan läsa mera om vad som händer på gården.