• Steffe Lindman vill förbättra förutsättningarna för staden BMX- och kickbikeåkare. Foto: Alexander Rudensten

Oenigheter i skateparkerna

Tjafs när BMX- och kickbikeåkarna bryter skateboardåkarnas linjer

Det finns större skillnader än man tror med att åka kickbike och BMX jämfört med att åka skateboard. Därför måste det finnas möjlighet för alla att få ta lika mycket plats och få samma förutsättningar, hävdar Stefan Lindman som representant för Norrköpings scooter- och BMX-förening.
Denna 45-årige Stefan Lindman, också känd som Steffe Lindman bland ungdomarna i skateparkerna, åkte under sin ungdom både skatebord, BMX och motocross. Han fastnade under senare år för kickbiken tack vare att hans son började åka för fyra år sedan. 

Anpassa för alla

Det ledde till att Stefan var med mycket i skateparkerna när hans son var där och istället för att bara stå där bestämde han sig för att börja filma när ungdomarna åkte, framför allt de som åkte kickbike.

Allt mer tid i parkerna och i inomhushallarna gjorde att Stefan märkte att det fanns ett problem. Han såg att det inte fanns samma förutsättningar för barnen och ungdomarna som åkte kickbike och BMX som det fanns för de andra. Därför har flera föräldrar och ungdomar med Stefan i spetsen under tre år försökt trycka på för att få till bara något litet till dem i Norrköpingsskatehall. Men inte ens när de hade tagit fram ritningar på en del som går att montera bort när den inte används, tycker kommunen och hallskötarna att det är okej.

Då blev nästa steg i hans nyfunna intresse att tillsammans med ett antal andra föräldrar bilda en förening. En förening där han är väldigt drivande, som ska ge mer plats för sporten i skateparker och hallar i Norrköping och Sverige.

– Vi är en ideell förening och vi heter just nu Norrköpings scooter- och BMX-förening. För närvarande är vi cirka 100 medlemmar, varav ett femtontal är så kallade stödföräldrar. Vår agenda för föreningen är att vi vill ge bättre förutsättningar för barnen och ungdomarna som åker kickbike och BMX att utvecklas med sin sport, framför allt inomhus, säger Stefan.

Olika sätt att åka

Man åker nämligen på ett lite annorlunda sätt och behöver lite andra saker när man åker kickbike och BMX jämfört med skateboard. De tre stora delarna som skiljer åkarna åt är att man på kickbike och BMX vill ha större lådor, eller boxar som det kallas, för att kunna göra kombinationstrick. De vill också ha högre hopp, eftersom det behövs mer höjd när man vill göra volter eller liknande. Något som man inte gör i samma utsträckning på skateboard. Den tredje skillnaden är att man tar fart på olika sätt när man åker. Det gör att kickbike- och BMX-åkarna ofta bryter skatarnas linjer och på så sätt uppstår det tjafs mellan åkarna.

– Skulle man kunna dela lite på åkarna eller att det fanns mer intresse att anpassa för alla, då tror jag att tjafset skulle försvinna. Så gör man något till oss är det bättre för alla känner jag. Tyvärr är kommunens inställning just nu att ni har ju skatehallen och åka i, ja men den är inte anpassad för oss, säger Stefan fundersamt.

Trotts detta ser Stefan ändå positivt på framtiden för föreningen och för alla kickbikeåkare i Norrköping med omnejd.

– Målet för föreningen är att utvecklas mer. Att få till en så bra park att andra blir intresserade från andra städer och kanske kan vara medlemmar samt kunna anordna tävlingar och liknande.