• I Vrinneviskogen i Norrköping finns ett nytt utegym med elva stationer sedan ett par månader tillbaka. Här visar fritidsintendent Sulo Vaattovaara hur det går till när man tränar armhävningar. Foto: Leif Larsson
  • Här tränar Sulo Vaattovaara skuldermuskler i det nya utegymmet i Vrinneviskogen. Foto: Leif Larsson

Nytt utegym i Vrinneviskogen

Sedan i början på december förra året finns ett utegym i Vrinneviskogen i Norrköping. – Jag är säker på att detta kommer att nyttjas mycket, konstaterar Sulo Vaattovaara, fritidsintendent i kommunen.

Gymmet har elva stationer, alla byggda med rejäla trästockar. Fem av stationerna är anpassade till personer med funktionsnedsättning och där går det att köra in en rullstol bredvid. Gymmet ligger cirka 250 meter in i skogen räknat från Tjalvegården och bilparkeringen i anslutning till motionsspåren.

– Jag har varit här i både december och januari och då har det alltid varit folk här som tränat. Även de i Tjalve har sett samma sak. Folk är glada och positiva till gymmet. Det går att använda alla årstider men om det är mycket snö kan det bli svårt. Mest använt blir det nog när det är varmt och skönt väder, påpekar Sulo Vaattovaara.

Efterfrågat

Gymmet är uppbyggt i princip som ett vanligt innegym med olika typer av ”maskiner”. Vid varje station finns en informationstavla som visar hur man ska utföra övningen och vilka muskler som tränas.

– Alla stora muskelgrupper kan tränas här, lovar Sulo.

I många år fanns ett liknande, fast mindre, gym i Vrinneviskogen. Det togs nyligen bort.

– Det var gammalt och slitet och folk har länge frågat efter något nytt. Gymmet ligger i ett naturreservat och vi var tvungna att tänka oss noga för, bland annat med placeringen. Det tog ett tag innan vi fick tillstånd att bygga, förklarar fritidsintendenten.

Norrköpings kommun har som övergripande mål att vara hälsofrämjande i sitt arbete och strävar också efter att bli Sveriges bästa idrottsstad, och det gällande både elit, bredd och motion. Gymmet i Vrinnevi är ett led i arbetet. Och utegymmet är bara ett första steg i ett Vrinneviprojekt.

– Det finns även planer på en hinderbana, inte av militär typ utan en mer lätt variant. Det är också meningen att det ska bli grillplatser här och så ska vi byta till LED-lampor här och i alla elljusspår i Norrköping. Troligen sker allt detta i år, berättar Sulo.

Bra träningsmix

På tal om motionsspår så passerar elljusvarianten på 2,4 kilometer förbi utegymmet.

– Jag vet att många som löper stannar till vid gymmet och kör här ett tag och fortsätter sedan att springa. Det är en bra kombination. Det finns även ett mountainbikestråk i närheten och även de kan använda gymmet när de är ute och tränar.

Sådana här utegym finns på flera håll i Sverige, många i de mellersta delarna av landet.

– Det finns i Stockholm och i Västerås där vi var och kollade innan vi byggde vårt, avrundar Sulo Vaattovaara.