• På uteserveringen finns plats för 80 sitande gäster. Ännu fler får plats på den nybyggda trätrappan. Foto: Kajsa Nilsson
  • Jesper Gustafsson och Jonas Lindberg tog över lokalen den 1 mars och nu har restaurang VIla öppnat. Foto: Kajsa Nilsson
  • Toppenläge precis vid Strömmen. Foto: Kajsa Nilsson
  • Trätrappan rymmer en hel del gäster. Ett annorlunda sätt att umgås på i Norrköping. Foto: Kajsa Nilsson
  • Restaurang Vila med öppet läge ut mot vattnet. Foto: Kajsa Nilsson
  • Lounge, lunch eller restaurang, alla delar finns på Vila. Foto: Kajsa Nilsson

Nytt trappläge vid Strömmen

I juni öppnade nya restaurangen Vila precis vid Strömmen intill Carl Johans park i restaurang Carl-Johans gamla lokaler. Nya restaurangägarna eftersträvar loungekänsla och riktar sig primärt till en lite äldre målgrupp.

Bakom satsningen står Hugo och Puls ägare Nedim Ergül tillsammans med Jesper Gustafsson och Jonas Lindberg.

– Jesper kom med namnförslaget och då ratade vi andra det. Men vi kunde ändå inte riktigt släppa det. När vi såg hur loggan blev var det självklart att stället skulle heta Vila, säger delägaren Jonas Lindberg.

Det är Jesper Gustafsson och Jonas Lindberg som sköter driften av restaurangen, den sista delägaren Nedim Ergül står bara bakom som ett stöd.

Trätrall

I samband med renoveringen av lokalen anlades en trätrall på trappan ner mot Strömmen. Där kommer gästerna kunna sitta och blicka ut över vattnet.

– Tidigare ägaren hade inte med trappan som en del av restaurangen men för oss var det bland det första vi tänkte på. Varför inte utnyttja trappan?, säger Jonas Lindberg.

Opretentiöst, enkelt och odramatiskt, så vill han beskriva restaurangen.

– Det ska vara enkelt för gästerna att gå på krogen. Många är osäkra på vad de ska beställa när det finns många val. Därför har vi valt ut fem bra vita viner och fem bra röda viner, berättar han.

Loungemiljö

Lokalen har modern inredning och 110 sittplatser inomhus, 80 utomhus och cirka 60 på trappan. Menyn är uppdelad i lounge, lunch och middag och restaurangen håller öppet alla dagar. Om kvällarna spelar DJ:s men Jonas Lindberg försäkrar att det ändå ska vara lugnt.

– Efter klockan 22.00 har vi 27-årsgräns i dörren. Det ska vara skön miljö och därför spelar inte DJ:n så det överröstar ett vanligt samtal. Vi vill eftersträva en loungemiljö, förklarar han.

Båda delägarna har gott om erfarenheter från restaurangbranschen, Jonas Lindberg som ägare av La Uva i Söderköping och som anställd på bland annat O'learys, Carl-Johan och Bishop Arms. Jesper Gustafsson har arbetat i restaurangsvängen sedan 16-årsåldern och kommer senast från en tjänst som kökschef på Villa Fridhem.