• Pia Methander på Pias Botaniska visar upp en nyhet för året. Inredningsdetaljer i metall som finns i alla möjliga varianter, exempelvis som blomkruka.  Foto: Leif Larsson
  • Rebecca Ståhl och Fia Hårdh har det hektiskt inför julen. Här är de mitt i Fias butik Green Room där julblommor och tomtar tar över så här års. Foto: Leif Larsson
  • Umsgranen passar i kruka men kan växa sig rejält stor med åren. En växt som funnits länge men som nu åter blivit populär enligt Pia Methander på Pias Botaniska. Foto: Leif Larsson

Nytt och traditionellt till jul

Både nya inslag och det traditionella får plats när hemmet ska pyntas med blommor, växter och annat inför julen. Julstjärnan är förstås med och i år har den sällskap av rumsgran och inredningsdetaljer i metall.

Hos Pias Botaniska och Green Room är det rusch inför julen. De båda butikerna i Norrköping jobbar för högtryck med att bland annat tillverka kransar och julgrupper. De har lite olika utbud och därmed olika erfarenhet om vad som nuförtiden gäller inför advent och jul.

Den förstnämnda butiken har mycket växter och prylar och lite mindre av blommor.

– Det är kul med annat till jul än bara blommor i kruka. Till exempel kottar, mossor, grenar. Folk bygger mer miljöer numera, har mer dekor. Det är också mer inne med naturfärger som grönt, brunt, beige och vitt, säger Pia Methander, ägare till Pias Botaniska.

Metall är inne

Hon berättar om en nyhet för i år. Metaller såsom mässing och koppar är på modet.

– De används i alla möjliga sammanhang i inredning. Fat, lyktor och det finns även julkulor i mässing. Det kan också vara vaser för blommor.

Pia har märkt att pyntandet nuförtiden har två perioder. En till första advent när det är grönt och vitt som gäller och en till jul när man kompletterar med rött.

– Det är många som väljer att njuta och ha det mysigt av ett utsmyckat hem veckorna fram till jul och sedan ta bort allt direkt efter jul och nyår. Över huvud taget är mer fritt hur man gör i dag, påpekar hon.

Kransar i mängd

Pia Methander och Malin Axelsson är strax före första advent i full färd med att göra kransar. Det är en av storsäljarna. Det största jobbet inför julen är dock att ordna grangirlangerna i stadsdelen Knäppingsborg.

För de flesta detaljhandlare är den här tiden på året den mest intensiva och månaden fram till jul den som ger mest klirr i kassan.

– Vi tredubblar omsättningen. Det är hektiskt nu men man längtar efter den här tiden. Den inträffar ju bara en gång per år, tycker Pia Methander och framhäver en växt hon gillar.

– Rumsgranen har funnits länge men är nyupptäckt nu. Den är skir och vacker och passar hela året, bedyrar hon.

Traditionella blomster

Green Room är mer av en sedvanlig blomsterhandel. Försäljningen går också i traditionens spår.

– Julstjärnor, hyacinter och amaryllis är populära. Även snitt-tulpaner, klargör ägaren Fia Hårdh.

Några gånger i veckan kommer leveranser med blommor och det behövs nu när den frenetiska högtidstiden är här.

– Det har varit varmt ute länge och folk har nästan glömt bort att advent varit så nära. Men nu lär det bli fart och ännu mer när vi närmar oss jul, spår Fia.

Så här års tar julen över hennes butik. Det är ett överflöd av blommor i alla hörn. Tomtarna är förstås också med.

– Alla julgrupper tillverkar vi själva, liksom dörrkransarna, ja allt, säger Fia och nämner att hotellen i stan är stora kunder, inte minst så här års.

Omsättningen är precis som för de flesta affärer större än brukligt.

– Vi säljer dubbelt jämfört med en normal månad. Det blir även dubbelt så mycket jobb, ända in på nätterna. Men om man inte brinner för det här så ska man inte driva blomsteraffär, fastslår Fia.

Hon har en favorit så här års.

– Jag är väldigt förtjust i hyacinter och har tre stycken vita hemma, avrundar Fia Hårdh.