• Kikki Liljeblad och Lars Stjernkvist presenterade Socialdemokraternas valmanifest. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Nytt mål för Socialdemokraterna

När Socialdemokraterna presenterade sitt valmanifest var tre områden särskilt viktiga - jobb, utbildning och att sätta av pengar till investeringar. Partiets mål är att få 38,5 procent av rösterna.

– För att vi ska kunna ta ansvar för de tre stora utmaningarna behöver vi som parti ett starkt stöd, säger Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande.

Förra valet fick Socialdemokraterna 36,7 procent av rösterna. Partiet berättar att de kan tänka sig andra regeringsalternativ, i dag styr Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Investeringar

Socialdemokraterna vill lägga undan pengar till investeringar som Ostlänken och nya bostadsområden.

– I våras la vi fram ett förslag om att höja överskottsmålet. Det låter hemskt hektiskt. Men vad det i praktiken handlar om är att vi på ett ansvarsfullt sätt finansierar det vi behöver, utan att det ska tränga bort äldreomsorg och skola, förklarar Lars Stjernkvist.

Samarbete med universitetet

För att höja utbildningsnivån vill Socialdemokraterna satsa mer på yrkesutbildning och ett samarbete med universitetet.

– Vi har ett föreslag på att man redan i förskolan har ett samarbete med universitetet, för att kunna bryta den sociala snedrekryteringen, säger Kikki Liljeblad som är ordförande för Socialdemokraterna i Norrköping.

Hon menar att många unga i Norrköping ser universitetsutbildning som något främmande. Socialdemokraterna lovar även att göra vad de kan så att det finns arbetsplatser och tillväxt i hela kommunen.