• Karin Veres, vd för Norrköpings symfoniorkester, är en av arrangörerna bakom musikfestivalen Norrköpingsljud. Foto: Kajsa Nilsson

Nytt ljud för Norrköping

Grannstaden Norrköping går självsäkert framåt, övertygade om att musiken har en stor roll i kulturÖstergötland. Och visst har den väl det? Aldrig samlas väl människor så nära och intimt förbundna som när musika ljuda. Bråvalla, Augustifesten, Munken in the park – det är ingen ände på musiklivet i Norrköping. Nu är det dags igen.
Denna gång för festivalen Norrköpingsljud som samlar 24 tonsättare med anknytning till Norrköping.
– Det här är ett nytt koncept och en ny idé för Norrköping som tonsättaren Peter Lindroth kom med för två år sedan. 
Han samlade alla företrädare för musikinstitutioner i Norrköping och tillsammans har vi nu skapat denna festival. Syftet är att skapa en musikscen med fri tillgång så allt är gratis, säger Karin Veres, vd för Norrköpings symfoniorkester. 
Det är också nämnda Norrköpings symfoniorkester som öppnar festivalen på De Geerhallen nästa onsdag.

Innerstadens musik

Sedan fylls festivalen på av 43 olika körer, solister, ensembler och orkestrar som alla spelar och sjunger på olika platser runtom i staden. Hedvigs kyrka, S:t Olai kyrka, Immanuelskyrkan, Konstmuseet, Visualiseringscenter C, café Broadway och skolaulor är bara några av alla de överraskande plaster som festivalen pågår på. Kammarmusik, orkestermusik, elektro-akustiskt - genrerna är många.

Lyfta musiken

Att kulturlivet är stort i den gamla arbetarstaden är välkänt. Att det också finns en mängd verksamma och etablerade tonsättare från staden må överraska vissa. Karin Veres är dock inte förvånad men menar att det kan stärka stadens musikliv än mer genom att samla ihop både heltidsmusiker och elever från musikskolor.
– Norrköping har ett rikt musikliv, det vet vi, men staden har också en mängd etablerade tonsättare med anknytning till Norrköping på ett eller annat sätt. 
All sorts musik kommer att spelas över staden och sjuda över gatorna. Vi bestämde oss för att göra detta tillsammans och nu visar vi en ordentligt musikalisk manifestation, säger Karin Veres Norrköpingsljud drar igång den 27 maj och pågår ända till 31 maj. Festivalen håller fritt inträde.