• Gösta Angström fick göra det symboliska klippet som förklarade det nya äldreboendet Katrineholmsvägen 5 invigt. Eva-Britt Sjöberg (KD) assisterade. Foto: Tina Andersson

Nytt boende invigdes i Åby

Med bandklipp och tårtkalas invigdes det nya äldreboendet med namnet Katrineholmsvägen 5, i Åby utanför Norrköping. För Gösta Angström, 90 år, var det som att komma "hem" igen.

Gösta Angström har levt större delen av sitt liv i Åby, där han under 50 års tid drev bageriet Rosenhill. Nu är han tillbaka på samma plats, men som en av de första på det nya boendet Katrineholmsvägen 5. Han menar att Rosenhill hade varit ett mer passande namn, innan han tillsammans med Eva-Britt Sjöberg (KD), från vård- och omsorgsnämnden klippte det sedvanligt blågula bandet som förklarande boendet invigt. Firandet fortsatte med tårtkalas för de boende.

Fått kompisar

Äldreboendet med tre våningar har plats för 60 boende, där sex rum ger möjlighet till parboende. Det finns flera gemensamhetslokaler och matsalar på varje våningsplan. Jan Johansson, 97 år, flyttade in för en veckan sedan.

– Jag har bott hemma tills nu, men här trivs jag bra. Jag har redan många kompisar här, säger han.

Möta behoven

Under en femårsperiod behöver kommunen bygga 400 platser för att möta behoven av boende för Norrköpings äldre. Hittills har man skapat 110 platser, varav 75 är nybyggnationer.

– Vi vet att andelen äldre kommer att öka. Just nu fyller vi behovet av boenden, säger Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör, Norrköpings kommun, som menar att kön till kommunens äldreboende för tillfället är nollad.