• A-laget i NKIK har breddats från åtta spelare i fjol till 25 nu. Det är mer glädje och fart på träningarna. Foto: Leif Larsson
  • Här är ett antal spelare i senior-, junior- och och F03-laget samlade. Norrköpings Kvinnliga Idrottsklubb har i höst utökat sin spelarkader rejält och förhoppningar finns om en hög placering i handbollens division 2 som startar 1 oktober. Foto: Leif Larsson
  • Här är det skott- och målvaktsträning. Foto: Leif Larsson

Nytänt NKIK tror på topplacering

Förra säsongen var det vanligt med åtta spelare på träningarna. I höst kommer det 24-25 stycken när a-truppen hos Norrköpings Kvinnliga Idrottsklubb tränar handboll. – En jättebra siffra. Nu är det möjligt att ha träningar med matchlika situationer, påpekar Anders Enlund, en av tränarna.

NKIK bildades 1929. I början fanns flera sporter på programmet men i dag är det enbart handboll som gäller. Omkring 200 tjejer/kvinnor lirar i omkring tio lag. A-laget som spelar i division 2, fjärdenivån i svensk handboll, har fått en rejäl skjuts i höst. Ett antal yngre spelare har lyfts upp i a-truppen och några som spelat förr har återvänt.

– Det har sett väldigt bra ut på träningarna, juniorerna tillför fart, fläkt och vilja. I fjol kom vi mitten av division 2, det lär definitivt gå bättre denna säsong. Målsättningen är att komma högt i serien, helst vinna, det är ju därför man håller på. Vi ser fram emot säsongsstarten, det ska bli riktigt spännande, konstaterar Anders.

Serien börjar 1 oktober med bortamatch mot Göksten, Torshälla. Hemmapremiären är 8 oktober mot Hammarby. Bosse Magnusson, tidigare tränare i NKIK, tror också att laget kan göra bra i från sig.

– Visst vill vi gärna gå upp och testa en högre serie, och det är inte omöjligt att vi klarar det. Men det är ingen panik om det inte sker denna säsong, vi har inte bråttom och det är viktigt att laget utvecklas i rätt takt, poängterar han.

Lockar fler

Han förklarar att NKIK är en klubb där alla är välkomna, där man har roligt och kan förkovra sig. Och många dras nu till klubben.

– Vi har bra med spelare i ungdomslagen, till exempel 20 stycken i 01-laget. Om vi har riktigt flyt kan vi ha 30 spelare i a-truppen nästa år och då kan vi starta ett b-lag, förtäljer Bosse.

Hur går då det här med kul ihop med ambition?

– Det har med varandra att göra och det finns några rejäla vinnarskallar i laget, bedyrar Anders Enlund.

Förutom nämnda duo så finns flera viktiga kuggar runt laget, som materialaren Danne Brandfors, lagledaren Jenny Lundholm, tränaren Stefan Werme och spelande tränaren Thea Wåhlin.

– Vi har också en ny styrelse som vill framåt och bygga något. På det viset är den väldigt bra, tycker Bosse Magnusson.

I a-laget är det en åldersmix och tidningen byter några ord med yngsta spelaren Alice Küla, 17 år och Thea Wåhlin, äldst med sina 26 år. Båda år optimistiska inför vad som komma skall.

– Jag tror vi kommer på en bra plats i serien. Vi har ett mycket bra försvar, säger Alice.

– Många har inte spelat ihop men vi lär oss varandra allt mer och kommer att vara redo när serien börjar. Stämningen i laget är bra, fastslår Thea.

Händer mycket

Alice är kantspelare och bidrar med snabbhet, energi och glädje. Thea spelar på nio meter och har rutin i bagaget.

– Jag stressar inte upp mig i heta situationer och kan vara med och lugna ner det, säger hon.

Vad är då det bästa med handboll?

– Det är roligt eftersom det händer mycket på plan. Det är alltid någon som gör mål. Handboll är kul att titta på, säger Alice Küla.

– Om man missar ett skott så kan man kompensera det med att vara tät bakåt. Det är flera bitar som ska stämma och det är skoj, avrundar Thea Wåhlin, en av kuggarna i det nytända a-laget i NKIK.