• Frida Nyström, Åke, Lotta Bäck och Jenny Helsing är några från ensemblen till det nyskrivna dramat ”Jag lägger ditt liv i mina händer”. Foto: Fanny Miles
  • Kvartersteatern presenterar ett drama som tar avstamp i myten om Agamemnon och Ifigenia. Foto: David Söderström

Nyskriven teaterlyrik om antik myt

Vem är det som offrar och vem är egentligen offret? Man måste väl prioritera? Kvartersteatern tar sig an tunga frågor i det poetiska dramat ”Jag lägger mitt liv i dina händer” som har premiär i Hedvigs kyrka den 21 mars.

Anna Nygren har skrivit ett drama med utgångspunkt i Homeros skrifter om Agamemnon som offrade sin dotter Ifigenia i hopp om att få vind i sina segel.

– Föreställningen är mer än gestaltning av dilemmat. Myten om Agamemnon genomsyrar pjäsen men föreställningen tar upp frågor kring att offra och att bli offrad, berättar Jenny Helsing som är en av skådespelarna.

En lång dikt

Dramat är skrivet som en 28 sidor lång dikt. Det är poesi och lyrik i ett allvarsamt skådespel.

– Jag tänker pjäsen som ett konstverk, fast utan att vara svårt, påpekar Jenny Helsing.

Lyrik kring påsk

Uppkomsten till föreställningen bottnar i att Hedvigs kyrka ville ha en påskföreställning om att offra. Resultatet blev ”Jag lägger ditt liv i mina händer”.

– Vår husdramatiker Anna Nygren är som starkast med lyrik och det blir en speciell upplevelse. Det är inte en religiös pjäs även om vi snuddar vid korsfästelsen, däremot är det en andlig pjäs, säger regissören Frida Nyström.

Stämningsfullt

Karaktärerna är diffusa och texten abstrakt.

– Jag skulle säga att det är mer stämningen än berättelsen i sig som är det speciella med föreställningen. Karaktärerna utgörs av Agamemnon och Ifigenia, vi andra är mer som en talkör. Ett slags tillstånd, menar Åke, en av skådespelarna. Jenny Helsing tror att pjäsen kommer att väcka frågor hos publiken.

– Den lämnar utrymme för tolkning och frågor. Vem bestämmer över ens liv? Oftast är det ju omständigheter som avgör vem som blir offrad och vem som är offer. Det kommer nog väcka frågor om livet, säger hon.

Spelas på två platser

Föreställningen spelas i Hedvigs kyrka den 21, 22 och 23 mars samt på Teater Bråddgatan den första och andra helgen i april.

Kvartersteatern

En fri teatergrupp som har funnits i Norrköping sedan början av 1980-talet. Har sedan 1992 sitt fäste i Hallarna. Sätter oftast upp nyskriven dramatik och har 3-5 uppsättningar varje år och runt 60-80 föreställningar. 150 personer är i dag medlemmar i Kvartersteatern. Gruppen håller i barnverksamhet och i grupper för nybörjare. Skådespelare får söka till de olika uppsättningarna.

Oftast är det ju omständigheter som avgör vem som blir offrad och vem som är offer. Det kommer nog väcka frågor om livet