• Det gamla motorhotellet har genomgått förändring. Foto: Kajsa Nilsson
  • I receptionen skvallras det om hotellets historia. Foto: Kajsa Nilsson
  • Scandic arbetar med miljöfrågor. Genom att servera marmeladen i stora byttor i stället för engångsförpackningar minskar man mängden skräp.
  • Den konstgjorda eldstaden har fått många att haja till. Foto: Kajsa Nilsson
  • Går det inget bra på tv kan man plugga in datorn eller en usb-sticka. Foto: Kajsa Nilsson
  • Hotelldirektören Mikael Åhrberg började arbeta som servitör på Scandic Norrköping Nord 1992. Foto: Kajsa Nilsson
  • Det finns numera fyra handikappanpassade rum på hotellet. Tidigare fanns bara två. Foto: Kajsa Nilsson

Nyrenoverat på gamla motorhotellet

Sedan 1967 har det legat ett väghotell på det som i dag är handelsområdet Ingelsta. Det började som Esso motorhotell med närliggande motorverkstad. Sedan 1980-talet heter hotellet Scandic Norrköping Nord och under den senaste tiden har man genomfört renovering både in- och utvändigt för 25 miljoner kronor.

Det är ett av de första Esso motorhotell som byggdes i Sverige. På den tiden fanns bara vi och en traktorbutik här ute på Ingelsta. 1967 fanns 32 liknande hotell i Sverige, i dag är bara 16 av dem kvar, säger Mikael Åhrberg som varit hotelldirektör på Scandic Norrköping sedan 1997.

Vid invigningen 1967 hade verksamheten 90 rum men byggdes ut till nuvarande antal rum, 151 stycken, på 1970-talet. Hotellet har haft olika typer av gäster under årens lopp. Under en period hade man många bussresenärer som stannade till för att äta i restaurangen och nattgästerna bestod i huvudsak av kringresande säljare som hade sina varor i bilen. Nuförtiden är majoriteten av gästerna tjänstemän på affärsresa till Norrköping. På sommaren fylls det dock på med turister och barnfamiljer som ska besöka Kolmårdens djurpark.nbsp;

Stor renovering

En ny hiss, renoverad relaxavdelning, ny fasadfärg, renoverade konferensrum, nytt utseende på lobby och restaurang samt 100 renoverade badrum – det räckte renoveringspengarna till. Hotelldirektören Mikael Åhrberg är mycket nöjd med hotellets nya utseende. Mest nöjd är han med hissen och de stora omgjorda ytorna på entréplan.

– Det är inte många delar av hotellet som ser likadana ut som de gjorde 1967, säger han och ler.

Flirtar med förr

Vid renoveringen av fastigheten valde man att knyta an till tiden då den byggdes. I lobbyn har man hängt upp skyltar som påminner om svunna tider och inredningen upplevs generellt som gedigen med mycket naturmaterial. För att skapa en lekfull känsla som spelar på historien som motorhotell har man valt heltäckningsmattor med kartmönster. Hotellrummen och bitar av korridoren täcks av fondtapet med glimtar av Östergötland. En av de nyheter i inredningsväg som vållat flest imponerade kommentarer från besökare är lobbyns två konstgjorda eldstäder. Med hjälp av lampor och vattenånga alstras förvånansvärt verklighetstrogen eld.

– Vi har valt en stil som kan leva över lång tid och flirtar samtidigt med 1960-talets väghotell. Ett exempel på det är budskap på vissa av bordsskivorna i restaurangen och lobbyn. Det är en modern retrostil, säger han.

Började som servitör

Mikael Åhrberg har arbetat inom Scandic sedan 1992 och började faktiskt som servitör på samma hotell som han nu är hotelldirektör på. Däremellan har han hunnit arbeta som regionchef i Östergötland och biträdande hotelldirektör på Scandic i Västerås, med en avstickare inom Åhléns.

– Det gäller att alltid göra sitt bästa på jobbet. När jag blev tillfrågad att bli hotelldirektör i Norrköping blev jag jätteglad. Eftersom jag är från Norrköping var det skönt att få komma hem igen, säger han.