• Med premiär på Arbetets museum fredagen den 21 oktober, kan barnen upptäcka mängder med nya jobb och framtidsdrömmar. Foto: Fanny Miles

Nypremiär för Jobbcirkus

Fredagen den 21 oktober är det premiär för Arbetets museums nygamla utställning Jobbcirkus. Den visades första gången mellan 2013 och 2014 och nu har det tillkommit en del nyheter.

Utställningen Jobbcirkus är tänkt att hjälpa elever som i dag främst går på högstadiet och känner att det är svårt att veta hur man ska tänka angående gymnasievalet. På utställningen kan man reflektera över tankar om det och även upptäcka nya yrkesmöjligheter som man kanske inte visste fanns.

– Det är ju en period i livet där det händer så mycket och det är lätt att man blir stressad inför gymnasievalet. Själv tycker jag att det är jättebra att vi har tagit tillbaka Jobbcirkus och visar den på nytt, säger Christine Mars, museipedagog.

När det visades förra gången fanns intervjuer inspelade med vuxna personer som berättade om sitt yrkesval och hur de kände. Det är numera utbytt mot gymnasieelever som i stället berättar sin historia. En av de fem ungdomar som berättar är en nyanländ pojke som samtidigt berättar hur han kämpar med att lära sig svenska. Utställningen har även blivit mobil och har nu möjligheten att ambulera runt och visas på andra platser i Sverige.

Vidga vyer

Jobbcirkus kommer att visas på Arbetets museum från och med 21 oktober till och med 14 maj nästa år. Att vidga vyer och ge exempel på nya möjligheter som högstadiebarnen kanske inte har sett tidigare är en baktanke som museet och medarrangörerna har haft. Några av dem är Region Östergötland, Unionen, IF Metall, Industrikompetens och Länsstyrelsen.

– Det ska bli mycket spännande och se hur de kommer att reagera på utställningen. Om de plötsligt har upptäckt en massa nya jobb som de nu vill utbilda sig till, säger Christine Mars.

Nya idéer och inspiration

En annan viktig sak som de har tänkt på nu är att inte bara rikta fokus på jobben och vad som krävs. Utan även gå in på varje individ och utgå ifrån vad den är duktig på. Det kan leda till en annan syn jobbvärlden.

– Vårt mål är att alla ska lämna utställningen med nya idéer och inspiration för framtiden, avslutar Christine Mars.