• Så snart det blir tillräckligt kallt kan Yxbacken öppna verksamheten. Foto: Kajsa Nilsson
  • Martin Törnqvist gör sin tredje säsong på Yxbacken. Om somrarna arbetar han på Holmen Tennispark. Foto: Kajsa Nilsson
  • Den nya startrampen i barnbacken blev färdig lagom till säsongen. Foto: Kajsa Nilsson
  • Såhär högt hade gräset vuxit när Martin Törnqvist började röja. Foto: Kajsa Nilsson
  • Även elektriciteten måste på plats, så att skidåkarna ser någonting under mörka kvällar. Foto: Kajsa Nilsson
  • Yxbacken har tre snökanoner som kan användas när det blivit lite kallare temperaturer. Foto: Kajsa Nilsson
  • Delarna till Yxbacken Park ska sättas på plats, men det får parkkillarna göra själva. Bakom parldelarna hänger liftankare i väntan på snön. Foto: Kajsa Nilsson

Nyheter i skidbacken

Nu rustar Yxbacken för ännu en lyckad säsong. Arbetet med att färdigställa anläggningen har pågått sedan i oktober och än kvarstår en del innan det är dags att öppna liftarna. Nytt för i år är bland annat en ramp i barnbacken.

Martin Törnqvist gör sin tredje säsong på Yxbackens skidcenter och har i år fått praktikanten Peter Nordström till hjälp. Förhoppningsvis ska praktiken leda till anställning längre fram.

– Vi har jobbat hårt med att röja undan allt gräs som hade växt sig långt här på området, säger Martin Törnqvist och berättar om långa dagar med hårt arbete.

Nyheter

I barnbacken tornar en nyhet upp sig, en rejäl startramp i trä. Därtill håller man på med att bygga ut Yxbacken Park för att få plats med en line med hopp, berättar Magnus Hollwin som är marknadsansvarig för Yxbacken.

Mycket ska fixas innan det är dags att sätta igång snökanonerna på riktigt. I början av december gjorde man ett försök men med anledning av varma temperaturer kom man inte längre än till barnbacken. Just nu pågår reparationsarbete av barnliften men Martin Törnqvist hälsar att det går bra att åka pulka trots att det är mjukt och isigt.

Dra el

Högt uppe i toppen av en strålkastare håller ett par elektriker på att göra iordning inför vintern.

– I samband med att elen byttes smordes liften. När liften krånglar under säsongen är det vi i liftpersonalen som får felsöka och åtgärda problemet, säger Martin Törnqvist.

Lång säsong

Förra säsongen var ovanligt lång. Vinter var kall och därför kunde man ha backen snöbelagd under många månader. Så sent som den första maj var ett gäng ute och åkte skidor, sista snön försvann inte förrän det nästan var juni.

– Innan vi kan sätta igång snökanonerna måste det bli kallt. Bäst effekt får man vid minus tio grader men det går att lägga snö redan vid tre till fyra minusgrader. Inget slår ju såklart natursnö men det brukar bli riktigt bra om det snöar samtidigt som vi lägger konstsnö, då blir det en bra blandning, säger Martin Törnqvist. Ambitionen är att kunna öppna backen så tidigt som möjligt eftersom man vet att intresset är som störst i början av säsongen.

Alla på snö

Även i år kommer den välbesökta satsningen Alla på snö fortsätta och efter att den femte säsongen genomförts i vår kommer över 7 000 fjärdeklassare ha fått pröva att åka skidor, både längd och alpint. I mars arrangeras även Lilla Världscupfinalen.