Nyheter i korthet

Här sammanfattar NM den senaste tidens nyheter.

500 miljoner att tjäna

Under marken i Norrköping finns det en dold skatt i form av olika typer av metaller som man ganska lätt kan återvinna. Forskare vid Linköpings universitet har kommit fram till att det finns koppar att återanvända till ett värde av 500 miljoner. Staden som gruva är en del i det fyraåriga forskningsprogrammet Hållbara Norrköping som avslutas i december. Forskare vid Linköpings universitet har inom programmet också arbetat med utveckling av hållbara stadsdelar, interaktionen mellan stad och industri samt integrerat och hållbart transportsystem. Hållbara Norrköping är finansierat av Norrköpings utvecklingsstiftelse.

Snecker vill till EU

Linda Snecker, Vänsterpartiet och ledamot I Norrköpings kommunstyrelse förslås till EU-parlamentet som tredje namn på listan. Tillvardags är Linda Snecker anställd på Linköpings universitet.

Skulpturpark i Söderköping

”Skvala”, ”Sorl” och ”Larma” är namnet på de tre skulpturerna som nu bildar en alldels egen konstansamling i Klostergården. Parken har nu gjort i ordning och konstnären Mikael Lundberg är den som ligger bakom utsmyckningen med de tre huvudena i olika materiel.

Motörhead flyttar fram

Den tolfte december skulle det legendariska rockbandet Motörhead spela i Linköping och Cloetta Center. Nu flyttas spelning fram då bandets sångare, basist och primus motor Lemmy fortfarande inte är riktig kurant efter sommarens hälsoproblem.

-Nya datum kommer att presteras inom kort, säger både Arenabolagets Anders Thorén och arrangerade Live Nations Rickard ”Sejka” Ardermark . De betonar också att köpta biljetter gäller till det nya datumet. Vill man ändå återlösa sina biljetter så går det också bra. Lemmy själv hälsar till alla sina fans att han ännu inte är riktigt vid full vigör men snart så kommer han vara i toppform och då kommer de till linköping och Cloetta Center. Troligt är att detta blir i februari eller mars.

Vaccinera dej mot influensan

I måndags startade influensavaccinationen i länet. Äldre, gravida och personer med vissa kroniska sjukdomar rekommenderas vaccination. Influensa orsakas av virus som smittar genom luften och sprids när någon som är sjuk hostar eller nyser. Det är framför allt äldre och personer som tillhör en riskgrupp som kan bli allvarligt sjuka av influensa. Till riskgrupperna räknas gravida kvinnor, personer som är äldre än 65 år eller personer som har en hjärt- kärlsjukdom. Även personer med vissa kroniska sjukdomar som diabetes mellitus, lever- eller njursjukdom, astma, extrem fetma eller nedsatt immunförsvar rekommenderas vaccination. Vaccinationen är avgiftsfri för riskgrupperna och kostar 300 kronor för övriga.