• I slutet av oktober föddes två visentkalvar på Kolmårdens Djurpark. Foto: Kolmårdens Djurpark

Nyfödda visentkalvar

För några veckor sedan föddes två visentkalvar på Kolmårdens Djurpark av visentkorna Isskorpa och Skamilla. Kalvarna har samma pappa: Bork.

Återigen har Kolmårdens Djurpark lämnat glada besked om djurfödsel. Denna gång har två visentkalvar nedkommit och de har döpts till Knota och Knim. Visenterna tillhör familjen slidhornsdjur och lever i bland- och lövskog i Europa och Asien.

– Djurfödslar brukar ju främst ske på våren, men kalvarna är självklart lika välkomna nu. Knota och Knim må bra och de utvecklas som de ska. I och med de här tillskotten har vi idag 6 vuxna visenter och 2 kalvar här på Kolmården och det är vi mycket glada för, säger Cecilia Håkansson djurvårdare på Kolmårdens Djurpark.

Nya flockar

Visenterna jagades under 1800- och 1900-taket för köttets och skinnets skull och år 1919 var arten helt utrotad, sånär som på 54 djur som för närvarande levde i djurparker. Man började arbeta med att öka beståndet och med hjälp av djurparksfödda djur som släppts ut har nya flockar skapats och idag finns det 2 100 vilda visenter och 1 400 i djurparker.