• Thomas Collin, Marcus Andersson och Jonatan Sköld. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Nyckelhålet på länets restauranger

Lätt att välja rätt

Det ska bli enklare att äta nyttigt ute. Inom en snar framtid kommer Nyckelhålet att dyka upp på restauranger runt om i Östergötland. Nyckelhålet symboliserar hälsosam mat när det gäller bröd, chark och mejeri. 2013 inledde Hushållningssällskapet och Livsmedelsverket ett samarbete för Nyckelhålet på restaurang.
I september förra året lanserades konceptet. Runt om i Sverige börjar restauranger att nyckelhålsmärkas, exempelvis i Göteborg och Stockholm syns den välkända, grönvita symbolen på ett flertal restauranger. Nu är det Östergötlands tur.

– Väldigt snart kommer vi att börja se Nyckelhålet på restauranger i länet, jag hoppas att det blir redan till hösten, säger Carolina Ericsson, Hushållningssällskapet Östergötland. Hushållningssällskapet coachar och gör årliga uppföljningar för att säkerställa kvaliteten som märkningen lovar.

Personalen måste utbilda sig

För att restaurangen ska bli certifierad måste all personal utbilda sig. Det räcker inte med att köksmästaren har utbildat sig, ofta är det andra delar av personalstyrkan som möter gästerna och som ska berätta om maten. Restaurangen ska erbjuda måltider med mer fullkorn och grönt, mindre salt och socker samt bra fettbalans och lagom mycket energi, vilket är ungefär 400-750 kcal. Det är även viktigt att rätten är attraktiv för gästen. Kravet är att restaurangen varje dag ska ha minst en nyckelhålsmärkt maträtt som ska märkas ut tydligt.

– Restaurangen ger möjligheten och gästen gör själv valet, säger Carolina Ericsson.

När man märker livsmedel med Nyckelhålet så har man inte med aspekten hållbarhet, men restaurangerna ska ha ett hållbarhetstänk.

– Det måste inte vara krav eller ekologiskt, en svensk bonde kan stå sig väldigt väl i jämförelse.

”Hälsosam mat är ärlig mat”

Thomas Collin, Åtvidabergs hotell och restaurang, och Marcus Andersson, Hagdahls kök, tycker att Nyckelhålet på restaurang är en bra idé, och de skulle kunna tänka sig att ha en nyckelhålsmärkt restaurang.

– De sista fem-tio åren tränar svenskar som aldrig förr och tänker mycket på vad man äter, berättar Thomas Collin och tillägger att det är viktigt att ha en variation på restauranger och kunna erbjuda hälsosam mat.

– För oss är hälsosam mat ärlig mat, vilket är mat utan tillsatser, säger Marcus Andersson.